На Закарпатті стартує Чендей-фест

В Ужгороді 16 вересня стартує кількаденний літературний фестиваль, присвячений одному із найвідоміших українських письменників ХХ століття Івану Чендею.

Про це повідомляє ukrinform.ua з посиланням на організаторку Чендей-фесту, доньку письменника Марію Чендей-Трещак.

«Цьогорічний Чендей-фест проходить уже втретє, він триватиме чотири дні із 16 по 19 вересня у двох містах Закарпаття — Ужгороді, Хусті та селищі Дубове на Тячівщині, звідки родом Іван Чендей. Під час фестивальних заходів будуть літературні презентації, зустрічі із письменниками, круглі столи та перегляди фільмів», – повідомила вона.

За словами Марії Чендей-Трещак, цьогоріч центральною темою фесту обрали «Іван Чендей та художники».

«Батько був знайомий та багато писав про виставки, аналізував роботи відомих закарпатських художників, багато згадував про них у щоденниках. Мова йде про Контратовича, Микиту, Манайла, Глюка, Герца, з якими близько спілкувався Чендей. Відтак, у Закарпатському обласному художньому музеї організують виставку робті цих митців, а також відбудеться круглий стіл, на якому йтиметься про Чендея та художників (на основі записів із його щоденників)», – зазначила вона.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Як розповіла організаторка фестивалю, на вихідних фестиваль з Ужгорода переміститься до Хуста — там буде зустріч із хустською інтелігенцією та заходи в Хустській гімназії, де вчився Іван Чендей. Також у місті влаштують перегляд фільму В’ячеслава Бігуна «Брат Іван».

У Дубовому в неділю, 19 вересня, учасники фестивалю здійснять сходження на гору Чендея — Ясенову.

Вхід на усі заходи – вільний, зазначається у програмі фестивалю в Фейбсуці.

Іван Чендей народився 20 травня 1922 року у селищі Дубове на Тячівщині, це – відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії. Відомий також як кіносценарист, автор сценарію фільму «Тіні забутих предків».

Фото: zakarpattya.net.ua

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.