На ВДНГ відкрилася виставка “Zемля: неймовірна Україна”

Культурний проєкт, присвячений 30-річчю Незалежності України, триватиме з 18 по 25 листопада 2021 року.

Про це повідомляє газета День.

18 листопада 2021 року на території ВДНГ відбулося офіційне відкриття виставки-досвіду «Zемля: неймовірна Україна». Гості події побачили фільм «Земля» Олександра Довженка в супроводі українського електронного гурту «Zapaska». Відкриття відвідали журналісти, представники державного культурного сектору та креативна спільнота.

Спеціально до кінопоказу гурт «Zapaska» створив новий саундтрек, який став живим звукорядом до німої чорно-білої картини Олександра Довженка. Особливу увагу під час відкриття приділили світловим рішенням. Гостей виставки привітала голова Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти Галина Григоренко.

«Цим проєктом вся команда, що була долучена до праці, намагалася здійснити спробу нового переосмислення самого поняття “земля”, яке супроводжує нас від першого до останнього дня існування. Мета ж цієї виставки-досвіду — дати можливість усім нам задуматися, порефлексувати над поняттями “землі” та віднайти в ній нові сенси і змісти, дати матеріал для роздумів, з яким можна рухатися далі», — розповіла Галина Григоренко.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Архітектура експозиції складається з пересувних різнобарвних контейнерів. У них розміщено п’ять тематичних блоків, які пробуджують сприйняття та розуміння землі на рівні всіх органів чуття: «Бачити», «Чути», «Смакувати», «Вдихати» й «Відчувати». Саме таке рішення, втілене агенцією Postmen, робить культурний проєкт виставкою-досвідом.

«Ми намагаємось піти вглиб питання, що робить Україну неймовірною. Наша відповідь — земля. Чи не вперше ми творимо культурний продукт, який може бути перенесений в інші міста. Я мрію, щоби цей проєкт вже весною побачив Львів, Дніпро, а далі й Париж, Нью-Йорк і Токіо. Мені видається, що саме так має будуватися українська культурна політика та державні інвестиції в цій сфері. За державні кошти має творитись продукт, який здатен масштабуватися й формувати наш культурний експортний потенціал», — зазначив на відкритті керівник проєкту, СЕО агенції Postmen Ярослав Ведмідь.

На виставці проходитимуть екскурсії куратора проєкту Євгенія Стасіневича й авторські екскурсії парфумера Богдана Зубченка. Організатори також пропонують взяти із собою бавовняний одяг або ж екосумку, щоб оновити їхній дизайн на безплатному майстер-класі з шовкодруку. В лекторії «Просвіта-лаунж» можна буде прослухати та завантажити подкаст від експертів проєкту, присвячений землі у політико-економічному, культурному та соціальному контекстах.

«Ми готували цю історію більш ніж пів року: дискутували, проблематизували, досліджували. Вигадували свіжі експозиційні рішення, знов обдумували.

За цей час змогли зрозуміти наше з командою кредо: яскраво про складне. Бо ж земля — це справді непроста тема: прикидається монолітом, а там цілий набір образів, нюансів, функцій. Тут є і що переосмислити, і що перевідчути, це геть не перебільшення», — запрошує до відвідування куратор проєкту, літературний критик та літературознавець Євгеній Стасіневич.

Відвідувачі виставки дізнаються про межі української землі в історичній перспективі та відчують її запахи. Побачать плоди нашої землі, зображені на картинах великих українських митців. Безпечно взаємодіятимуть з інструментами та знаряддями праці різних регіонів і епох, а також матимуть змогу помедитувати, споглядаючи відеоінсталяцію з водою.
Проєкт реалізує Міністерство культури та інформаційної політики України, Держмистецтв та агенція Postmen.
Виставка проходитиме з дотриманням усіх карантинних обмежень: вхід за наявністю сертифіката про проходження повного курсу вакцинації або за результатами негативного ПЛР-тесту.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.