На службі імперії ГРУ. Як відомі українці просувають telegram-канали спецслужб Росії

Публічні люди та українські політики активно поширюють інформацію анонімних telegram-каналів, які СБУ підозрює у роботі на спецслужби Росії. Частина публічних людей робить це навмисне – з ідеологічних та пропагандистських міркувань. Частина – у гонитві за політичною капіталізацією. В обох категоріях вистачає кількох депутатів Слуги народу, які в Telegram нівелюють спроби СБУ та РНБО зменшити російський вплив.

Хто і як підігрує анонімній мережевій імперії ГРУ – про це пише liga.net.

 

ВІД ШАРІЯ ДО ВЕДУЧОГО ТЕЛЕКАНАЛУ НАШ

Проросійський блогер Анатолій Шарій (284 000 підписників). Попри санкції РНБО, його telegram-канал і далі працює та допомагає викритій мережі російських каналів.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Лише за січень 2022 року Шарій п’ять разів репостив канал спікерки російського МЗС Марії Захарової. Викриті СБУ анонімні канали “Легитимный” та “Сплетница” згадані Шарієм у 2021-му понад 40 разів. Загалом за час існування каналу Шарій зробив для своєї аудиторії 420 шерів із викритих каналів. Ще 246 репостів забезпечив канал дружини Шарія Ольги (теж під санкціями РНБО).

ДОВІДКА. Під “викритими каналами” слід розуміти сторінки, які у лютому 2021-го виявила СБУ (серед них – “Легитимный”, “Резидент”, “Картель” та “Сплетница”), а також новостворені канали, які, за даними нашого контент-аналізу, мають очевидні зв’язки з проросійською сіткою (зокрема, “Криоген”, “Наблюдатель”, First і MediaKiller).

Активно ретранслює канали ГРУ нардеп ОПЗЖ Вадим Рабинович (2900). Попри невелику кількість підписників, він поділився постами викритих каналів 370 разів. У фаворі політика – канал “Наблюдатель” (тільки за січень 2022 року – близько 20 репостів).

Серед інших політиків наративи, що публікуються проросійською мережею, можна побачити на telegram-каналах екснардепів Ігоря Мосійчука (132 рази), Олени Лукаш (69) та Михайла Добкіна (22).

Ведучий телеканалу НАШ Максим Назаров (справжнє ім’я – Назар Діордіца) також активно репостить росіян. На його telegram-канал “Наглый” підписано 58 000 користувачів.

На цьому каналі регулярно фіксуються антизахідні меседжі, розповідає LIGA.net програмний менеджер Детектор Медіа Ксенія Ілюк, яка моніторить telegram-канали. Назаров періодично радить підписатися на цілу низку анонімних каналів, серед яких “Легитимный” та “Резидент”.

Назаров масово републікує телеграм-канали, пов’язані зі спецслужбами Росії. За час існування акаунта він зробив це понад 150 разів. Водночас цей працівник медіа регулярно вітає канали ГРУ із приростом підписників.

Читайте нас у Telegram: перевірені факти, тільки важливе

Для Назарова, окрім ідеологічної сторони, це ще й комерційна історія, каже LIGA.net PR-консультант Андрій Коваленко, який досліджує роспропаганду у Telegram. “На його канал продається реклама, тому треба підтримувати увагу. І коли тебе репостять, це дає додаткове охоплення”, – пояснює Коваленко.

Ексведуча телеканалу NewsOne Діана Панченко в січні 2022-го почала просувати telegram-канал та репостити проросійські анонімні ресурси: зокрема, First та “Сплетница”. Також Панченко прорекламувала у себе канал Шептун, який за даними Центру протидії дезінформації при РНБО активно цитує прокремлівських пропагандистів і є учасником проросійської сітки каналів.

СЛУГА НАРОДУ НЕ ЗАЛИШИЛАСЬ ОСТОРОНЬ

Лідером серед “слуг” безперечно є Максим Бужанський (37 000 підписників). Він регулярно “спілкується” з викритими російськими каналами “Резидент”, “Легитимный”, “Темный рыцарь”. Бужанський поширив повідомлення цих каналів 146 разів.

Також полюбляє дискутувати з анонімами голова податкового комітету, нардеп від СН Данило Гетманцев. Канал “Резидент” він називає “колегами”, а перед “Легитимным” виправдовується за помилки та уточнює, що “пам’ятники зносить місцева влада, а не президент”. Загалом Гетманцев згадав викриті канали 16 разів.

Не відстає від колег по фракції Юлія Гришина (3800). Вона, звичайно, не настільки активна, але також любить відповідати Крокодилам та Шептунам (теж із російської мережі).

Колишній “слуга народу” Артем Дмитрук (4100), який нещодавно приєднався до команди ексспікера Дмитра Разумкова, теж не оминає увагою проросійський пул каналів. Політик активно рекламувався на найбільших із них, зокрема на “Легитимном”, ще 2020-го.

“Легитимный” та Резидент були небайдужі й нардепу від СН Олександру Качурі. У 2019-2020 роках він періодично поширював їхні повідомлення. Однак після того, як у деяких анонімних каналах пройшла замовна новина про самого Качуру, репости припинилися. Водночас нардеп записав відео, на якому зливає в унітаз папірці з написами каналів “Легитимный”, “Картель” та “Через плечо”.

Канал ще одного ексслуги Олександра Дубінського досі входить до найпопулярніших – 64 900 підписників. Проте його активність різко зменшилася протягом останнього року.

НАВІЩО НАРДЕПИ ПІДІГРАЮТЬ РОСІЙСЬКІЙ МЕРЕЖІ

Публічні люди заводять telegram-канал із двох основних причин, каже LIGA.net Коваленко. Перша – пропаганда, друга – зайняти нішу в аудиторії месенджера.

“Для Бужанського це – ментальна та пропагандистська історія. Гришина також біля цієї ніші. Вона регулярно відвідує телеканал НАШ та фотографується з Назаровим”, – додає Коваленко.

Комерційний аспект у створенні публічних каналів не на першому місці, вважає Коваленко: “Особисті канали – це брендова історія. Піарники використовують Telegram здебільшого для чорних історій. Нейтральні пости блогерів та лідерів громадської думки заходять тут гірше”.

Але завдяки міфу, що анонімні канали читаються у владних кабінетах, канали і далі існують, вважає Коваленко.

“Виникає питання до вертикалі влади, – зазначив Коваленко. – Спочатку СБУ маркує канали як проросійські, це обговорюється на рівні РНБО. А потім депутати із провладної сили фактично плюють на це і продовжують їх медійно підтримувати. Тобто для влади це не пріоритет. Така казуїстика свідчить про відсутність координації та логіки”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.