На Рівненщині видали унікальну книгу про історію Волині

Вийшли друком перші екземпляри «Історії Волині» – книги про історію великої Волині від найдавніших часів і до середини 20 століття.

Про це повідомив на своїй сторіці у Фейсбуці директор Центру дослідження і відродження Волині Володимир Дзьобак, пише 7 днів.

«Сьогодні у нас знаменний день! У нас велике свято! Ми отримали перші, як колись казали, сигнальні екземпляри «Історії Волині». Історії Великої Волині! Остання така подія була майже 130!!! років тому. Але про все по порядку. ЩЕ в далекому 2012 році ми вперше зрозуміли, що хочемо займатися дослідженням і відродженням Великої Волині. Спочатку ми ринулись вивчати наукову літературу з цієї теми, але з жахом зрозуміли, що цілісного, грунтовного видання немає! Є історія міст і сіл окремих областей, районів, певних адміністративних утворень, а Великої Волині – немає», – пише Володимир Дзьобак.

У 2013 році він відвідав інститут археології. Зустрівся із чудовою людиною, висококласним спеціалістом – Денисом (Діонізієм) Никодимовичем Козаком, на той час – заступником директора інституту.

«Він уважно вислухав пропозицію і… підтримав! Ми домовилися, що «Центр дослідження і відродження Волині» бере на себе усі витрати із підготовки видання. Підбір колективу, розподілення тем зайняло ще якийсь час. Виявилося, що науковці з багатьох тем з історії нашого краю просто відсутні. Абсолютно! Розробку деяких тем взяв на себе Леонід Львович Залізняк. Надзвичайно ерудована й інтелігентна людина! Всі ті складності, які виникали в колективі, він дуже спокійно гасив у зародку, маючи незаперечний авторитет серед колег», – пише Володимир Дзьобак.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Одним із завдань, які було поставлено перед колективом, – розробка теми зміни кордонів Великої Волині в різні історичні епохи. Від найдавніших часів і до середини 20 століття.

«З цим заданням блискуче справився Собчук Володимир разом із групою картографів на чолі із Соссою Ростиславом. Було пророблено просто гігантську роботу! Карти, які є у книзі, були опубліковані вперше. Вони були розроблені саме для цього видання! За час підготовки видання Собчук Володимир Дмитрович встиг навіть підготувати власну книгу подібного спрямування! Відсутність досвіду такого масштабу призвела до певних технічних ускладнень під час підготовки історії Волині. Так, з самого початку ми не прописали правила гри – єдині вимоги до оформлення наукового апарату. Вийшов певний вінігрет: одні розміщували зноски в кінці текстів, інші – внизу кожної сторінки. Без самовіданної праці Ірини Олексіївної Ворончук і її підлеглих, які провели величезну роботу з упорядкування книги, вищеозначена робота навряд би чи побачила світ у цьому році. Щира їй подяка за усі зусилля із підготовки видання до друку!

Окрема подяка Ходаківському Михайлу із юридичного й інтелектуального супроводу видання протягом усього періоду. Тамарі Горак – за величезну редакторську роботу. І, звичайно, видавцю – Савчуку Олександру, який протягом багатьох років надавав нам технічні консультації. Робота вийшла бомбезна! Чудова типографія, кожна книга запакована в окрему поліетиловану упаковку. Шикарний дизайн, гарне оформлення. Ще і ще раз дякую усім причетним до підготовки і друку цього видання».

Володимир Дзьобак пише, що протягом останніх 5 років жодна із трьох обласних адміністрацій (Рівненська, Волинська, Житомирська) не підтримали їхню роботу із видання «Історії Волині»:

«Дуже хотілося б, щоб влада усіх рівнів долучалася до підготовки таких фундаментальних робіт у майбутньому.

Однак все закінчилося добре. Книга на столі. З трепетом гортаю сторінки, вчергове перечитуючи історію нашого славетного минулого. Насолоджуйтеся, вивчайте, долучайтеся до великої волинської сім’ї! Продовження буде», – пише Володимир Дзьобак”.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.