На Рівненщині вручено Всеукраїнську літературну премію імені Анатолія Криловця

У неділю, 21 лютого, у Рівненській обласній бібліотеці для молоді до дня народження поета відбувся вечір пам’яті Анатолія Криловця – письменника, науковця, Відмінника освіти, світлої, доброї, справжньої Людини.

 У рамках заходу відбулося вручення Всеукраїнської літературної премії імені Анатолія Криловця.

«Ми це зробили вдруге! Дякую всім, хто наважився і подав свої твори! Дякую переможцям і тим, хто завітав на вечір! Дякую всім, хто був із нами онлайн, друзям з Канади, Італії, Іспанії та інших країн! Всім, хто прийшов на захід і потішив світлими спогадами про друга, побратима, порадника, батька, наставника! Дякую Рівненській обласній бібліотеці для молоді за теплий прийом та організацію заходу! Дякую всім членам журі, які плідно працювали останні кілька тижнів! Дякую всім ЗМІ та Кабінету молодого автора НСПУ за інформаційну підтримку! Дякую всім, хто знає і пам’ятає хороші справи Анатолія Криловця!», – написала співорганізаторка заходу, письменниця і бардеса Валентина Люліч.

 

Ця іменна премія проводиться другий рік поспіль спільно з НСПУ та Рівненською обласною організацією НСПУ. Присуджується з метою популяризації та підтримки талановитих українських письменників за вагомі поетичні твори високого ліричного змісту і звучання в номінаціях: «Любовна лірика» та «Філософська лірика».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На заході були присутні деякі члени журі, зокрема син поета Роман Криловець, а також письменниця, журналістка, теле- та радіоведуча, художниця Наталія Демедюк. Вручала премію її ініціаторка та співорганізаторка, відома письменниця, бард  Валентина Люліч, яка зазначила, що вона заснована як знак пам’яті, поваги та продовження справи Анатолія Криловця.

Цьогоріч надійшло 49 заявок з різних куточків України, зокрема з Києва, Харкова, Львова, Луцька, Івано-Франківська, Запоріжжя, Черкас, Вінниці та інших міст. Подавалися як молоді письменники, так і вже досить відомі та визнані. У номінації «Філософська лірика» відбувався справжній поетичний батл, адже твори були дуже якісними.

Відтак, премію отримали:

 

«ФІЛОСОФСЬКА ЛІРИКА»

Лауреат І – Наталка Фурса

Лауреат ІІ – В’ячеслав Гук

Лауреат ІІІ – Ігор Фарина та Неоніла Яніцька

 

«ЛЮБОВНА ЛІРИКА»

Лауреат І – Наталка Фурса

Лауреат ІІ – Ольга Кміт

Лауреат ІІІ – Надія Позняк

 

Також відзнаки від журі отримали: Ольга Бражник, Артур Дронь, Олег Гончаренко, Тетяна Бондар, Іванна Грицан, Олексій Юрін, Олександр Скрябін, Віктор Крупка, Андрій Дацків, Вікторія Поліщук, Галина Максимчук, Олена Радецька, Вікторія Пожар.

 

На Facebook-сторінці можна переглянути онлайн-трансляцію заходу – https://www.facebook.com/ulibrv

 

Анатолій Олександрович Криловець (1961-2017) – український поет, перекладач, літературознавець, кандидат філологічних наук, доцент, Відмінник освіти України, член Національної спілки письменників України.

Народився Анатолій Криловець 20 лютого 1961 року в селі Городище, Корецького району, Рівненської області. Виріс на хуторі. Вчився у трьох школах. У другому класі почав віршувати. У восьмому класі взяв участь у конкурсі «Весна-красна», в результаті якого поезію Анатолія «Люблю весну» опублікували в газеті «Зірка». Перші серйозні вірші з’явилися в старших класах. Тоді він вчився у сусідньому селі Великі Межи­ричі.

Вищу освіту здобув у Рівненському педінституті на спеціальності українська філологія, який закінчив 1983 року з відзнакою.

Упродовж чотирьох років був учителем української мови і літератури у Крилівській сільській школі Острозького району.

Чотири роки викладав у Рівненському державному педагогічному інституті, після чого ще чотири – навчався в аспірантурі, а згодом – докторантурі Національного педагогічного університету імені                              М.П. Драгоманова.

З жовтня 1994 року Анатолій Криловець працював у Національному університеті «Острозька академія». Саме він став ініціатором відкриття таких спеціальностей: спочатку «Українська мова та література», а через рік – «Літературна творчість».

1991 рік – видання дебютної збірки віршів «Великдень гряде!».

10 листопада 1995 року поет став членом Національної спілки письменників України.

Став ініціатором заснування літерної премії імені Михайла Дубова, яка щорічно присуджується за найкращий літературний дебют в номінаціях «Поезія», «Проза», «Літературна критика і літературознавство» з 2011 року рівненською обласною організацією НСПУ. Також став співзасновником літературної премії Івана Низового, був співзасновником та співредактором українсько-канадського літературного альманаху «Крила».

Помер 1 травня 2017 року у с. Вельбівно на Острожчині.

Анатолій Криловець – автор восьми поетичних книг:

  • «Великдень гряде!» (1991);
  • «Скресання» (1993);
  • «Друга чаша» (1999);
  • «Похмілля» (2004);
  • «Моя вселенська тимчасовість» (2006);
  • «Поезії взаємне почуття» (2012);
  • «Птаху судились крила» (2014);
  • «Квітка щастя» (2014);
  • “Птаху судились крила” (2014) – книга поезій, що стала результатом творчого союзу Анатолія Криловця та Павла Кричевського (вміщено поезії вказаних авторів, в також взаємні переклади віршів).

На знак вшанування пам’яті письменника та науковця створена Всеукраїнська літературна премія імені Анатолія Криловця. Вручається щороку в лютому до Дня народження поета.

Інформацію підготувала Наталія Демедюк та Валентина Люліч

Фото – Роман Басюк

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.