На Рівненщині відбулося літературне свято «Городецький автограф»

На Рівненщині у селі Городець Сарненського району відбулося чергове літературне свято «Городецький автограф», проєкт якого створив 20 років тому уродженець цього села, письменник, заслужений журналіст України Віктор Мазаний.

Учасниками імпрези, крім жителів села, були голова Національної спілки письменників України, головний редактор «Української літературної газети», почесний доктор Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Михайло Сидоржевський, Надзвичайний і Повноважний Посол України, експосол України у Туреччині, Польщі, США, заслужений юрист України, професор, уродженець Городця Олександр Моцик, письменники  – голова  Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України Ірина Сваха, Анна Лимич, Василь Титечко, Ростислав Слободенюк, Олена Медведєва, Віктор Мазаний, головний спеціаліст управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Вікторія Шевчук, а також сарненський міський голова Руслан Серпенінов, начальники управлінь Сарненської міської ради: освіти – Діана Кошкіна, культури – Едуард Раковець, інші керівники структурних підрозділів ради, директори, заступники директорів, вчителі загальноосвітніх закладів Сарненського району.

 

Гості відкрили меморіальні дошки лавреатам Національної премії України імені Тараса Шевченка, письменнику Михайлу Слабошпицькому та фотохудожнику, заслуженому діячу мистецтв України, професору, почесному громадянину села Городець Василю Пилип′юку. Вони вшановані за вагомий вклад у збереження літературних, культурних традицій Городця. Ініціатором та частковим спонсором встановлення дощок став Віктор Мазаний.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Відтак у городецькому літературному пантеоні вже сім меморіальних дощок – попередні були відкриті в різні роки під час «Городецьких автографів» і присвячені вони письменникам, доля яких пов′язана із Городцем, – Авеніру Коломийцю, Галині Гордасевич, класику світової літератури Юзефу-Ігнацію Крашевському, лавреатам Національної премії України імені Тараса Шевченка Олексію Дмитренку, Степану Сапеляку.

Віктор Мазаний

Учасники свята також ознайомилися у заснованому Віктором Мазаним Поліському літературному музеї із новою підготовленою ним експозицією, присвяченою Уласу Самчуку.  Цікаво, що приводом для такої експозиції стала не тільки та обставина, що Улас Самчук творчо дружив із уродженцем Городця Авеніром Коломийцем, якому присвячено відділ у музеї, а й те, що він був хрещеним батьком головного спеціаліста NASA Теодора Костюка, якого з Віктором познайомив городчанин, посол Олександр Моцик. Результатом цього, як відомо, стало інтерв′ю із дослідником космосу, опубліковане в «Українській літературній газеті».

Під час літературознавчої сесії, матеріали для якої готують зазвичай учні ліцею, старшокласники Дарія Бірюк, Софія Моцик, Соломія Кухоцька, Данило Міщеня, Діана Міщеня продемонстрували свої есе, присвячені аналізу нарисів Михайла Слабошпицького у його книзі «25 поетів на вигнанні» про видатних українських письменників в еміграції.

Ольга Гарбар виступила з оцінкою ще однієї книги видатного літературознавця – «Протирання дзеркала». Вона звернула увагу на розділ «Доброчинна Євгенія, або Повість про людське призначення», у якому йдеться про діяльність директорки пансіону імені Івана Франка у Канаді Євгенії Пастернак, котра забезпечувала тут проживання українських емігрантів-літераторів, зокрема й Уласа Самчука. Завдяки їй збережений і переданий в Україну і його архів.

Сарненський міський голова Руслан Серпенінов

Було виголошене ученицею 10 класу Софією Кубай слово і про Василя Пилип′юка, його внесок у світове й українське фотомистецтво. Вона розглянула його унікальну книгу «Долею даровані зустрічі», де подані короткі, схожі на новели, тексти про визначних діячів культури, науки, політики України, Канади, США, Словаччини, Польщі, Бразилії, Португалії, Азербайджану, Китаю, Латвії, Угорщини та вміщено їх художні фотопортрети. Серед них і зображення двадцяти шести відомих українських письменників.

Змістовним був і виступ десятикласника Віталія Салівоника.

Колишній директор ліцею Ганна Сернюк говорила про важливість письменницької творчості. Саме вона допомагала проведенню всіх попередніх заходів цього свята, сприяла також облаштуванню Поліського літературного музею.

Автори, які прибули на свято, влаштували справжній «книгопад» – подарували багато  книг для бібліотеки ліцею. Прочитали також нові твори, акцентували на значенні сучасної якісної художньої літератури.

Михайло Сидоржевський

Олександр Моцик вручає книги директору Городецького ліцею Тетяні Малайчук

Голова Рівненської обласної організації  НСПУ Ірина Сваха

Вишиті книги демонструє Олена Медведєва

 

Прокоментували свої виданння Михайло Сидоржевський (книга публіцистики «На межі світла і пітьми»), Олександр Моцик (збірник політичної публіцистики «Вірю в європейське майбутнє наших народів», він також передав книгу Михайла Сороки «Президенти і дипломати з волинського краю», колекцію книг інших авторів), Анна Лимич («Абетка»), Ірина Одерако (Сваха) («Дорогою»), Ростислав Слободенюк («Пора найкоротшої тіні»), Олена Медведєва («Рівненський буквар», «Метрополітен жовтого крота»), Василь Титечко («Весняний віночок»), Віктор Мазаний (наукове видання, що включає бібліографію його творів 1970 – 2023 років та приклади їх окремих публікацій за цей період).

Забезпечили насичений робочий ритм проведення «Городецького автографа» директор ліцею Тетяна Малайчук, вчительки української мови і літератури цього закладу Ольга Гарбар і Тамара Валюшко, староста Городецького старостинського  округу №4 Сарненської територіальної громади Ірина Басик.

Йшлося і про перспективи, які для «Городецького автографа» прокладе реалізація нових  намірів, а серед них і майбутнє видання «Городецької читанки» – її зразок було продемонстровано, пояснено зміст та принципи підбору матеріалу. Тут згруповано твори письменників, які народилися в Городці або проживали в ньому, подано літературно-критичні статті про них, які забезпечені QR-кодами для зручного використання, наприклад, учнями під час вивчення курсу «Література рідного краю» у загальноосвітніх закладах.

Звершився «Городецький автограф» мистецьким дійством –  директо­р Городецького будинку культури Наталія Кривко і худож­ній його керівник Галина Кичола виконали пісню «Городець у короні Волині» на слова Віктора Мазаного, музику на які написав відомий рівненський композитор Микола Орешко.

Опісля за традицією гості посадили дерева на Алеї письменників України.

Отже, «Городецький автограф» як проєкт, що має певну сталу структуру та історію, продовжує виконувати своє покликання – демонструє сучасний менеджмент збереження літературних традицій та створення й популяризації нових, утверджує необхідність меморіалізації пам′яті світочів красного письменства.

Цей проєкт підтримує управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації.

 

Віктор Горинський.

м. Рівне.

 

Фото Людмили Жданюк.