На пресконференції президента стався конфлікт між Зеленським і журналісткою «5 каналу». Що відомо?

Між Володимиром Зеленським та кореспонденткою «5 каналу» стався конфлікт на пресконференції президента в річницю початку повномасштабного російського вторгнення.

Трансляцію пресконференції вів Офіс президента.

Коли журналістці дали мікрофон, вона спершу подякувала за можливість «поставити запитання “5 каналу”, який ще з квітня вимкнули з цифрового етеру».

Запитання кореспондентки розпочалося зі слів, що «коли в січні 2022 року США і НАТО попереджали про повномасштабне вторгнення росіян», Зеленський «закликав українців тримати холодну голову та не піддаватися на провокації».

«Чи шкодуєте ви про це своє звернення про те, що жодного нападу не буде? І чи вбачаєте ви персональну відповідальність за те, що громадяни належним чином не були повідомлені про реальні загрози?» — сказала журналістка.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Вона також запитала, чи вбачає Зеленський проблему «можливо, у вашому оточенні, яке, можливо, применшувало загрозу» і чи має понести покарання колишній голова Служби безпеки України Іван Баканов.

Речник президента Сергій Никифоров попросив журналістку зупинитися, бо «вже вистачить запитань». Але кореспондентка продовжувала і врешті від неї забрали мікрофон.

ВІДПОВІДЬ ЗЕЛЕНСЬКОГО

Свою відповідь Зеленський розпочав із «подяки» журналістці «за вашу доповідь» і (ймовірно, саркастично) сказав, що йому «дуже приємно».

«Мені здавалося, що я тут був 24-го [лютого 2022 року], нікуди не дівся. І мені здається, це важливо, що ми не втратили державу. Так, це завдяки народу України і завдяки нашим Збройним силам. Напевно, і завдяки трошки мені, як би вам це неприємно було чути», — сказав президент.

Він додав, що «так вважають багато людей», але «авжеж, не всі». Зеленський сказав, що він «ніякий не герой», однак «напевно, хоч щось зробив», згадавши, зокрема, деокупацію багатьох населених пунктів.

«Напевно, я щось зробив, якщо є натовська зброя і ми боремося, а не підписуємо зрадницькі договори, Мінські домовленості тощо. Напевно, вам це не дуже приємно чути, але я вам вдячний за те, що ви є. І я знаю, що ви будете, і це прекрасно. Але в чому зміст? У тому, що ми переможемо, ось з таким вже, який є, президентом. А от з тим, що було, ми не перемогли», — сказав він.

Закінчуючи свою відповідь, Зеленський сказав: «Дуже гарно, що … я, президент України, знищив російську присутність у парламенті України, російські телеканали в України, знищив олігархів. Вибачте, один з них — власник вашого каналу».

Нагадаємо, 4 квітня 2022 року Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення вимкнув «Еспресо», «Прямий» та «5 канал» із цифрового етеру. Держспецзв’язку пояснило, що причиною є виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявляв, що ці канали вимкнули з етеру, тому що вони несуть шкоду через «нарцисизм» експрезидента Петра Порошенка.

«5 канал» і «Прямий» подали до суду на концерн РРТ і Держспецзв’язку через відключення каналів від цифрового етеру.

Маркіян Климковецький

hromadske.ua