На платформі Ради Європи оприлюднили застереження щодо загрози свободи слова в Україні через законопроєкт про медіа

29 липня на платформі Ради Європи із захисту журналістів оприлюднили застереження щодо загрози свободі слова в Україні.
Попередження на платформу внесли Європейська федерація журналістів, Міжнародна федерація журналістів та американський комітет захисту журналістів (CPJ), повідомляє Telegram-канал Нацради журналістів України. Його автори критикують законопроєкт про медіа, який планують ухвалити в Україні до кінця року.

“Початковий варіант законопроєкту внесли у грудні 2019 року, але його розгляд кілька разів відкладали через критику. Остання редакція законопроєкту, з якою ознайомився CPJ, датована липнем 2020 року. Відповідно до повідомлень ЗМІ та тексту законопроєкту у разі його ухвалення, повноваження регулятора розширяться, що дасть можливість йому позбавляти онлайн-видання реєстрації, накладати на них штрафи та закривати за рішенням суду”, – ідеться у повідомленні.

У попередженні зазначають, що голова НСЖУ Сергій Томіленко розповів, що законопроєкт розробили без відкритого діалогу, а влада має достатньо інструментів для протидії російській пропаганді.

Законопроєкт обмежує свободу слова і запроваджує надмірне регулювання ЗМІ, пояснив Томіленко.

НСЖУ закликає владу України “не проводити грандіозну реформу ЗМІ під час війни і не відволікати журналістів від їхньої роботи в той час, коли професійна журналістика важлива як ніколи”, ідеться у попередженні.

Нацрада підтримує гармонізацію українського законодавства з європейським, зокрема імплементацію медійної директиви ЄС, але проти розширення сфери регулювання українського телерадіорегулятора на всі друковані та онлайн-медіа, додали в Telegram-каналі НСЖУ.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Платформа Ради ЄС із захисту журналістів повідомляє про серйозні загрози безпеці журналістів та свободі ЗМІ в Європі, щоб посилити відповідь Ради Європи на загрози і підзвітність держав – членів ЄС, зазначено на її сайті. Загалом на цій платформі опубліковано 191 попередження щодо захисту журналістів у 36 країнах.

Застереженню через український законопроєкт надано перший рівень – він охоплює найсерйозніші та найруйнівніші порушення свободи ЗМІ.
gordonua.com