На Львівщині відбудеться перший історичний фестиваль «Шабелина»

Державний комітет телебачення і радіомовлення став співзасновником Всеукраїнського фестивалю історичної пісні та поезії «Шабелина».

Про це повідомляє пресслужба комітету.

«Від Сагайдачного – до Мельника – до героїв сьогоднішнього дня. Так можна означити історичну палітру фестивалю, який відбудеться 12-13 вересня 2021 року. Місце для його щорічного проведення пов’язане з іменами двох українських героїв різних епох, які народилися на Львівщині. Це гетьман Петро Сагайдачний, уродженець с. Кульчиці Самбірського району, та один з організаторів Січових Стрільців Андрій Мельник, народжений у селі Воля Якубова Дрогобицького району», – ідеться в повідомленні.

Як зазначається, мета фестивалю «Шабелина» – популяризація давньої та новітньої історії України, створення сюжетів героїчних постатей у пісенній та поетичній творчості, підтримка сучасної української пісні та поезії історичного спрямування. Одним із лейтмотивів фестивалю є гасло «Єднаймося зі сходу – до заходу!».

Фестивальне дійство відбуватиметься в унікальному за своїм географічним ландшафтом місці – зоні зеленого туризму «Слобода Раковець» на околиці Волі Якубової. Основна цільова аудиторія – молодь. Саме тому серед учасників фестивалю – відомі сучасні рок-гурти та виконавці, а серед глядачів – представники скаутських організацій, молодіжні активісти, талановита юнь Львівщини, для якої відомі гості фестивалю проведуть майстер-класи з естрадно-виконавського та літературного мистецтва.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Програма «Шабелини» передбачає два кількагодинних концерти за участі відомих музикантів, співаків, поетів із різних регіонів України. На просторих локаціях козацької «Слободи Раковець» гості фестивалю почують історичні пісні та вірші, побачать виставку художників на історичну тематику, історичні реконструкції подій часів Сагайдачного та Мельника. Локація «Тіні незабутих предків» збере біля вечірньої ватри коло поетів, які прочитають свої твори на історичні сюжети, оповіді про українських героїв.

Засновник фестивалю «Шабелина», автор ідеї та мистецького бренду – ТОВ «Готельно-санаторний комплекс «Карпати», м. Трускавець.

Співорганізатори: Львівська обласна рада, Львівська ОДА, Дрогобицька районна та міська ради Дрогобицької ОТГ, Трускавецька міська рада Трускавецької ОТГ, Національна спілка письменників України, Всеукраїнська творча спілка «Музичний батальйон», Творча спілка «Асоціація діячів естрадного мистецтва України», меценати та благодійники.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.