На “Книжковому Арсеналі” покажуть фільм “Ульяненко: без цензури”

На “Книжковому Арсеналі” покажуть фільм “Ульяненко: без цензури” про першого забороненого письменника незалежної України. Про це повідомляє suspilne.media.

Прем’єра та обговорення відбудеться в межах Літературної програми 24 червня о 18:00.

Документальний фільм розповідає про лауреата Малої Шевченківської премії – Олеся Ульяненка. Це дослідженням життя і творчості унікальної постаті в сучасній українській культурі, родоначальника соціального українського нуару та першого забороненого письменника у часи Незалежної України.

Фільм спирається на документальні матеріали, що стосуються безпосередньо життя Олеся Ульяненка, а також кіно та фотоархівів, на яких зафіксовано соціальні та культурні події, що вплинули на творчий шлях письменника і становлення новітньої України.

Це поєднання виразно демонструє контекстуальні та світоглядні конфлікти, які лежать в основі творчості Олеся.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Кінопроєкт став одним з переможців десятого конкурсного відбору Держкіно. Режисер стрічки – Юлія Шашкова. Автор сценарію – Мирослав Слабошпицький. Продюсери – Ігор Савиченко, Володимир Тихий та Мирослав Слабошпицький.

У зйомках картини взяли участь відомі діячі української культури, політики та родичі Ульяненка: Сергій Жадан, Михайло Бриних, Михайло Слабошпицький, Мирослав Слабошпицький, Володимир Тихий, Григорій Гусейнов, Андрій Кокотюха, Ірина Ваннікова, Євгенія Чуприна, Вікторія Стах, Олександр Красовицький, Юка Гаврилова, Сергій Проскурня, Анатолій Сухий, В’ячеслав Кириленко, Микола Княжицький, Дмитро Корчинський, Валентина Лісовська, Дмитро Лісовський, Павло Вольвач, Лариса Денисенко, Ірен Роздобудько, Світлана Поваляєва, Андрій Курков та Олег Веремієнко.

Що відомо

  • Олесь Ульяненко (1962-2010) народився в місті Хорол. Писати почав ще дитиною, але перші публікації з’явилися лише в 90-х. У 35 років отримав Малу Шевченківську премію за роман “Сталінка” (1997). Автор понад двадцяти романів, які, за його словами, базувалися на дійсності сьогодення. Його твори входять у програму навчальних закладів України.
  • У 2009 році Нацкомморалівизнала роман Олеся Ульяненка “Жінка його мрії” порнографічним: книгу вилучили з обігу. Рішення викликало незадоволення громадськості, а покликана комісія з відомих літературознавців не знайшла в романі ознак порнографії. Щоб повернути книгу на полиці, письменник оскаржував цей висновок у суді.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.