На Харківщині реставрують 300-річне Євангеліє, яке врятували від окупантів працівники музею

На Харківщині фахівці відновлюють Євангеліє XVIII століття, врятоване працівниками музею під час окупації Ізюма.

Про це йдеться на сайті Харківської обласної військової адміністрації.

Реставрацією займаються фахівці Харківського відділу Національного науково-дослідного реставраційного центру України.

Як розповіли в Департаменті культури і туризму ХОВА, краєзнавчий музей в Ізюмі значно постраждав від російських обстрілів. У ньому вибиті вікна, пошкоджений дах, відсутнє світло та опалення.

Такі умови загрожували пам’ятці українського бароко, тож Євангеліє перевезли в інше місце.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Ухвалили рішення провести термінові консерваційно-реставраційні заходи, щоб зупинити руйнівні процеси, які почалися в книжковому блоці», — пояснили в департаменті.

У вересні 2022 року «Суспільне» розповіло, що працівниця Ізюмського краєзнавчого музею Діна Листопад разом з колегами сховала від окупантів Євангеліє 1707 року, видане гетьманом Іваном Мазепою. Після цього вона виїхала до Кропивницького.

«Про цю книгу знали багато людей, якби ця інформація дійшла до орків, вони могли його шукати в музеї. Тому ми поставили у вітрину колового огляду книгу, яка трохи її нагадувала. Я вважаю, що мародери та росіяни не помітили різниці і таким чином колекцію вдалося врятувати», — розповіла Листопад.

У Департаменті культури і туризму ХОВА додали, що під час Другої світової війни це Євангеліє також врятували співробітники музею, закопавши його в землі.

hromadske.ua