На Дніпропетровщині демонтують бюст кремлівському васалу Щербицькому

Відповідь на звернення щодо демонтажу погруддя двічі Герою Соціалістичної праці Щербицькому у місті Верхньодніпровськ, що на Дніпропетровщині оприлюднив проєкт “Деколонізація.Україна”.

У відповіді йдеться, що наказом Мінкульту від 4 квітня 2016 року погруддя зняли з державного  обліку і він втратив статус пам’ятки. Проте, того ж року міськрада визнала бюст Щербицькому “невід’ємним елементом благоустрою” однієї з площ міста, “як елемент декоративного оснащення”.

У міській раді зазначили, що наразі вважають пропозицію щодо демонтажу “слушною та своєчасною”.

“Верхньодніпровська міська рада в найкоротший термін прийме виважене рішення по даному питанню”, – підсумували у відповіді на звернення.

Зазначимо, Володимир Щербицький – перший секретар комуністичної партії України, двічі Герой Соціалістичної Праці. З ім’ям Щербицького пов’язане посилення зросійщення України (під приводом здійснення процесу “злиття націй”), суворе переслідування діячів українського дисидентства, яке призвело фактично до його розгрому; зокрема з його ініціативи партійні з’їзди в Україні та вся діяльність партійного й державного апарату велася російською мовою.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Він повністю підтримував політичний курс генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брєжнєва, не чинив опору обмеженню прав УРСР. Щербицький дозволив будівництво на території республіки низки АЕС, зокрема й Чорнобильської, у перші дні аварії на ЧАЕС намагався приховати трагедію.

bomok.com.ua