На честь 160-річчя Чикаленка представили документальний фільм та поштову марку

До 160-ї річниці з дня народження Євгена Чикаленка УІНП презентує документальний фільм “Меценат України – Євген Чикаленко”, зроблений на замовлення Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті. Про це повідомляє uinp.gov.ua.

У короткометражному фільмі, який сьогодні презентують, розповідь про Євгена Чикаленка ведеться від імені історика, який здійснює подорож до місця народження, до рідної землі мецената. Пам’ять про нього пов’язується з об’єктами – пансіоном, де він вчився в Одесі, книжками, які він сам видавав та допомагав видавати українським письменникам та науковцям, після цього знайомства з одеським періодом розпочинається подорож. Залізнична станція, де Чикаленко сідав на потяг і прибував додому, і де так само бували Володимир Винниченко, Сергій Єфремов та інші друзі Чикаленка. Нарешті, Перешори – руїни храму, побудованого родиною Чикаленка, і його Земля. Селяни в Перешорах пам’ятають дивного пана. Спогади Чикаленка яскраво змальовують його рідну землю, яку він за своїм висловом «Скільки вже землі продав на “Раду”», тобто на видавництво першої україномовної щоденної газети Наддніпрянської України.

Документальний фільм розробила студія ONYKO Films. Ініціаторами та координаторами інформаційно-просвітницької кампанії виступив Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті. Консультантами ролику виступили доцент кафедри Історії України ОНУ імені І.І.Мечникова Володимир Полторак та начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

У той же час, Укрпошта вводить в обіг поштову марку  із зображенням портрету Євгена Чикаленка. Випуск марки ініційовано Українським інститутом національної пам’яті. Погашення марки «Євген Чикаленко. 1861-1929» спеціальним поштовим  штемпелем «Перший день» відбудеться у Києві. Марка випущена тиражем 130 тисяч примірників. Номінальна вартість марки – V (еквівалент 10,50 грн), що відповідає тарифу на пересилання листа масою до 50 г у межах України.

Довідково: Євген Чикаленко (1861-1929) – землевласник, підприємець, культурний діяч. Як меценат Євген Чикаленко заснував Фонд допомоги українським письменникам ім. Д. Мордовця, підтримував діяльність Наукового товариства ім. Шевченка у Львові. Видавав твори І. Франка, М. Коцюбинського, В. Винниченка та інших літераторів. Також за власні кошти видавав україномовну газету «Рада» та словники сільськогосподарської, природничої, математичної лексики. Його наукова праця «Розмови про сільське господарство» стала на той час головною літературою для українських селян.  Народився 21 грудня 1861 р. на Херсонщині.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Детальніше про цю історичну постать можна ознайомитись у нашому історичному календарі.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.