На бібліотечні закупівлі у 2022 році можуть не виділити кошти з держбюджету. Що відбувається

Як повідомляє suspilne.media, про це написала народна депутатка від фракції “Голос” Інна Совсун у Фейсбуці. Цьогоріч у проєкті держбюджету на 2022 рік на забезпечення діяльності Українського інституту книги, підтримку книговидавничої справи та популяризацію української літератури у світі заклали 152,5 млн грн. Це майже така ж сума, як і минулого року — у 2021 під цю статтю виділили 151,6 млн. Розбираємося, чому ж у майбутньому році може не вистачити грошей на бібліотечні закупівлі.

У дописі Совсун пише, що вона була на нараді в Мінкульті з приводу закупівлі книжок для бібліотек, яку координує Український інститут книги і виявила, що на цьогорічні бібліотечні закупівлі не передбачене державне фінансування:

“В бюджеті на 2022 рік на бібліотечні закупівлі закладено 0 грн. Нуль. В Уряді та Мінфіні не розуміють, навіщо підтримувати українських видавців, “вони ж просто бізнесом займаються”. Нащо виділяти на це державні гроші?”, — написала вона.

Також Совсун пише, що щороку на закупівлю книжок з бюджету виділяється все менше грошей:

  • у 2018 — було 121 млн грн;
  • 2019 — вже 87 млн грн;
  • 2020 — 48 млн грн;
  • 2021— 50 млн грн.

За її словами, останні роки цього вистачало на книжки для трохи більше ніж 600 бібліотек. Тоді як в Україні 15 тис. бібліотек, якими користується 12 млн читачів і читачок.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Щоб забезпечити новими книжками українських видавництв всі бібліотеки, за підрахунками Інституту книги, потрібно 300 млн грн. Це мізерна сума на фоні 15 млрд грн додатково на ремонт доріг. Але на 2022 рік на бібліотечні вирішили не виділяти ні копійки”, — наголосила народна депутатка.

Також вона наголосила, що не всі українські видавці пережили карантин і нагадала про вплив російського книжкового ринку:

“Нагадаю колегам з Уряду, що у нас під боком величезний російський книжковий ринок, один з найбільших у світі. Росіяни не пошкодують жодних нафтових грошей, щоб проковтнути український ринок, який тільки стає на ноги”

 

Чому у минулому році гроші були, а зараз – ні

У державному бюджеті не існує окремої статті на закупівлю книжок для бібліотек. Гроші на це виділяється з місцевого бюджету та бюджету Інститут книги (УІК). Суспільне Культура докладно розповідало про це у статті що таке УІК.

Тож якщо бюджет установи у 2022 році не буде зменшено – а за проєктом держбюджету він збільшений на 1 мільйон 446 тисяч проти бюджету 2021 року, – то постає питання: чому раніше Інститут закупляв книжки, а зараз виникла розмова, що на це немає коштів? Офіційної позиції УІК наразі немає.

“У проєкті бюджету на 2022 рік УІК виділено 152 мільйона гривень, у 2021 році – 151 мільйон гривень. Але куди ці кошти йдуть чи підуть – ми не знаємо. Тобто, ми зараз не розуміємо як видавці, як бібліотекарі – ці кошти будуть спрямовані на закупівлю книжок для бібліотек, або вони можуть бути використані на популяризацію читання, або на сертифікати для молоді на закупівлю книжок, або на що? – заявив Суспільному Культура видавець та член правління Української бібліотечної асоціації Ігор Степурін.

За його словами, як витратити бюджет Українського інституту книги, зокрема, збільшити, зменшити чи взагалі не фінансувати закупівлю книжок для бібліотек – вирішує директор та експерти цієї установи, а також Міністерство культури та інформаційної політики.

Недофінансування закупівель існує постійно, сказав Степурін. На його думку, якщо на 2021 рік було виділено 52 млн грн. на нові книжки для бібліотек, то на 2022 може бути 75-80 млн. грн.

Як УІК купує книги для бібліотек

Щороку Інститут проводить конкурс відбору та закупівлі книжок, які відбирає експертна рада. Далі книжки передають в активні бібліотеки, що мають вебсайт або сторінку в соціальних мережах, проводять заходи популяризації читання та готові до змін.

У 2018-2020 роках за цією програмою фонди поповнили на понад два мільйони книжок на суму 247,9 мільйона гривень. Тобто УІК закуповує у видавництв книжки, які потім можна знайти в бібліотеках. Списки експертних рад (які відбирають книжки), вимог до книжок і бібліотек, а також переліки книжок є у вільному доступі.

У 2021 році планувалася закупівля на 50 мільйонів гривень, а також передбачалися гранти на придбання сучасної української літератури. Їх отримували публічні бібліотеки, які за власною ініціативою подавали заявки на отримання гранту.

Також ви можете ознайомитися з програмою закупівлі книжок до бібліотек на сайті Інституту.

У 2020 році заступниця міністра Ірина Подоляк говорила, що книжки будуть розвезені чи надані тим бібліотекам, які “покажуть план своєї роботи, що вони із тими книжками будуть робити далі. Тому що дуже багато книжок часом лежать на розподільниках”.

Під час кампанії закупівлі книжок у 2021 році для поповнення бібліотечних фондів Українським інститутом книги виник скандал через присутність у ньому книжки Марини Ланге про виховання дітей “Щоб у 16 не було запізно”. У ній виявили гендерно стереотипні твердження. Після публічної дискусії закупівлю книжки Ланге скасували, проте внаслідок зросла увага до процесу поповнення бібліотечних фондів державним коштом.

Книжку Ланге, як і інші видання для 617-ти бібліотек у 2021 році, відбирали три Експертні ради, членів яких обирають на конкурсній основі.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.