На аукціоні Christie’s планують продати “Міст Трінкетай” Ван Гога за 30 мільйонів доларів

13 травня у Нью-Йорку відбудеться аукціон Christie’s, на якому виставляється одна з картин Вінсента Ван Гога “Міст Трінкетай” (відео). Як повідомляє  suspilne.media, за оцінками експертів, робота може піти з молотка за 25 – 35 мільйонів доларів. Для колекціонерів це буде можливість придбати картину Ван Гога періоду в Арлі, коли художник відрізав собі вухо та потрапив до лікарні з нервовим зривом. За два роки після цього він вчинить самогубство.

“Міст Трінкетай” (Le Pont de Trinquetaille чи Le Pont à Trinquetaille) Ван Гог написав у червні 1888 року. На картині розміром 65 на 81 см зображено автомобільний шлях через річку до передмістя Трінкетай. Мольберт Ван Гога стояв на набережній недалеко від Жовтого будинку, у якому він знімав чотири кімнати, і де згодом оселився Поль Гоген.

Це один з небагатьох пейзажів найвідомішого творчого періоду Ван Гога в Арлі, де він створив “Зоряна ніч”, “Жовтий будинок”, Дорога біля Арля”, цикл “Соняшники”, “Міст де л’Англуа”, Нічна тераса кафе” тощо. “Міст Трінкетай” написано у впізнаваному стилі художника, в теплій яскравій гамі кольорів. У листі до брата Тео художник написав, що “небо та річка на картині мають колір абсенту; люди, що спираються на парапет, майже чорні; залізний міст – синій з яскраво-оранжевою нотою”.

Найзагадковішим елементом картини є фігура дівчини на передньому плані. Її блакитна сукня, складена з відблисків фарби, надає їй майже прозорий вигляд. У неї відсутні риси обличчя, а права рука, покладена на лоб, – це поза, яка наводить на думку про меланхолію.

Ван Гог згадував про неї у листуванні з художником Джоном Расселом. У листі від 17 червня 1888 року він пише про “брудну дівчинку, яку я бачив сьогодні вдень, коли малював вид на річку”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Картину Вінсент подарував своєму братові Тео, 18 серпня 1888 року. Після смерті Тео, роботу успадкувала його вдова.

В останній раз картину бачили на аукціоні Christie’s в Нью-Йорку в листопаді 2004 року, пейзаж Le Pont de Trinquetaille був проданий за 11,2 млн доларів, що нижче тодішньої попередньої оцінки в 12 млн. доларів. До цього в листопаді 1999 року, картина була продана на Christie’s за $ 15,4 млн. доларів. Останній раз пейзаж виставлявся в 2016 році в музеї Мунка в Осло в рамках виставки, присвяченій Ван Гогу і Едварду Мунку, яка згодом також побувала в музеї Ван Гога в Амстердамі.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.