На Аскольдовій Могилі встановлять саркофаг та пам’ятник князю Аскольду

Саркофаг та пам’ятник князю Аскольду встановлять у храмі Святого Миколая Чудотворця УГКЦ на Аскольдовій могилі.

Як передає amazingukraine.pro, про це  повідомили в Київській архиєпархії УГКЦ.

У давнину визначних людей та великих князів було заведено хоронити на високій місцевості. Так було з князем Аскольдом, над могилою якого за переказами побудовано храм Святого Миколая Чудотворця. Саме це ім’я у хрещенні отримав князь Аскольд.

«Ми сьогодні детально досліджуємо нашу українську історію, наших князів та видатних особистостей. Досліджуємо рівно ж постать Аскольда, який на наших землях був одним з перших християн. Тому, у цьому місці де побудовано храм Святого Миколая Чудотворця, постане саркофаг з постаттю князя Аскольда. Цей пам’ятник є ще одним видимим акцентом підтвердження нашої славної історії», – наголосив єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ владика Йосиф Мілян.

Освячення пам’ятного знаку заплановане на 15 липня 2022 року.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Довідка:

Князь Аскольд – володар давньоруської держави, або скоріше — лише Києва. Здобув владу, можливо, перед 860, загинув у 882 році. За однією із версій, Аскольд походив з князівської династії, започаткованої Києм, і був рідним братом князя Діра. За іншою — був воєводою Діра і успадкував владу після його смерті. У 860 році Аскольд очолив перший документований самостійний похід Русі на Константинополь. Причиною і приводом для походу на Константинополь могли бути, зокрема, утиски київських послів і купців або ж напад на руських рибалок біля острова Березань і Білобережжя (Тендрівської коси). Після поразки у бою князь вирішив охреститись. За його прикладом християнство прийняло чимало київської знаті і воїнів. Початок християнізації Руси викликав спротив з боку язичницької знаті Києва, яка, вступивши у змову проти князя Аскольда, 882 року запросила з Новгорода воєводу-язичника Олега, який через обман і підступ вбив законного володаря Руси Аскольда в одному з урочищ, приблизно за три кілометри від Старокиївської гори. У результаті вбивства язичники знову повернули собі владу на Русі. У країні розпочалася жорстока язичницька реакція, на християн були оголошені гоніння, і всі християнські храми у Києві зруйновані.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.