На Андріївському узвозі без відома киян встановили пам’ятник Гоголю

Жодних анонсів, обговорень і конкурсів не було.

Як повідомляє kyiv.media, про це написав столичний урбаніст Віталій Селик.

«Просто комусь захотілося ще один пам’ятник письменнику. Перший встановили на Русанівському бульварі у 1982 році до 130 роковин від дня смерті письменника. Цікаво, хто ж вирішив, що може ставити скульптури на Андріївському без погодження громади Києва, як у себе на дачі?» – запитує Селик.

Підпис на новому п’ядесталі повідомляє, що фігура була створена скульптором Борисом Довганем ще у 2008 році і це його подарунок місту Києву. Але є одна нестиковка – цей митець помер 2019 року у віці 90 років.

Проте рівно 2 роки тому, 25 березня, за місяць до його смерті, на Андріївському узвозі був відкритий скандальний пам’ятник співаку Олександру Вертинському. Тоді говорили, що скульптура більше схожа на цвинтарний пам‘ятник і не пасує для публічного міського простору, тим паче для такого цінного, як Андріївський узвіз.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Меценатом встановлення був відомий колекціонер Олександр Брей, який має поруч офіс. Тому припускаю, що і нове встановлення пам’ятника – це справа його рук. І якщо пам’ятник Вертинському ще якось в’яжеться до Андріївського узвозу, то перебування Гоголя біля сходів на гору Клинець, що передує Замковій, виглядає дивно і нелогічно. В кінці-кінців є ж вулиця Гоголівська», – наголосив урбаніст.

За його словами, це насправді, дуже погана тенденція появи у важливих місцях Києва некоректних пам‘ятників без обговорень.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.