Мирослав Маринович отримав чеську премію «Пам’ять нації»

Український політв’язень часів СРСР, правозахисник, почесний президент Українського ПЕН Мирослав Маринович став лавреатом чеської премії «Пам’ять нації» у 2022 році.

Як повідомили на сайті премії, окрім Мариновича, лавреатами стали:

  • словацько-чеська дисидентка Анна Шестакова;
  • словацька ув’язнена Марі Гензлова, яка пережила Голокост;
  • чеська ув’язнена Марі Суседкова, яка пережила Голокост;
  • єврей родом зі Словаччини Павло Елі Ваґо, який теж пережив Голокост.

На сайті премії зазначають, що у 2022 році вона є «пам’яткою про тоталітаризм, який нині представляє путінська Росія».

«Нинішня російська агресія в Україні надала нового значення тисячам годин оповідей, яке ми записали досі. Але ще до початку війни ми створили відділення “Пам’яті Нації” в Україні і завдяки набутому досвіду були однією з перших чеських організацій, яка почала ефективно допомагати відважним українцям. Однак ще до цього ми записали низку історій від місцевих свідків. Серед них — історія Мирослава Мариновича, який стає п’ятим лауреатом цьогорічної премії “Пам’ять нації”», — зазначають організатори премії.

Премія «Пам’ять нації» — чеська премія, яку з 2010 року присуджує некомерційна компанія Post Bellum. Нагорода спрямована на відзначення тих, хто своїм життям довів, що «честь, свобода і людська гідність — не порожні слова».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Метою премії є відзначити «свідків, які за життя героїчно поводилися у важку хвилину життя чи вчинили не зраджувати своїх життєвих позицій». Це можуть бути ветерани війни, дисиденти, політв’язні, борці руху опору, переслідувані письменники, представники підпілля, скаути, ті, хто пережив Голокост та інші.

Мирослав Маринович — член-засновник правозахисної Української Гельсінської групи в 1976 році, колишній політвʼязень радянського режиму, засновник та голова амністійного руху в Україні, публіцист, проректор Українського Католицького Університету у Львові, почесний президент Українського ПЕН.

Нещодавно Мирослав Маринович разом з іншими українськими діячами культури опублікував заяву з протестом проти намагань Держкіно «реорганізувати» Довженко-Центр.

detector.media

Фото: Paměť národa