Микола Голомша: композитора Івасюка повісили вже мертвим

Українського поета й композитора Володимира Івасюка повісили вже мертвим, розповів в ефірі політичного токшоу «Право на владу» колишній заступник генерального прокурора Микола Голомша.

Івасюк зник 24 квітня 1979 року у Львові. Через кілька тижнів його виявили повішеним у лісі на півночі міста.

Радянська влада заявила, що Івасюк скоїв самогубство.

За словами Голомші, у цій справі було багато маніпуляцій.

“Навіть фальсифікація доказів лікування була похабною. Симптоматика була одна – ліки інші. Ми встановили, що його повісили мертвим”, – пояснив Голомша.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Його слова підтверджують дані Київського науково-дослідного інституту судових експертиз. 2019-го встановили, що самостійно Івасюк повіситися не міг. Зав’язати вузол на гілці заввишки 1,7 м без сторонньої допомоги не змогла б і вельми сильна людина.

24 квітня 1979-го зник український співак, композитор та автор пісень Володимир Івасюк. Він прийшов у консерваторію на заняття і пообіцяв батькам бути о 13:00. Додому не повернувся. Пошукова операція тривала з 27 квітня до 11 травня.

Після двох тижнів справу за фактом смерті Володимира Івасюка закрили. За офіційною версією він скоїв самогубство. Начебто він мав суїцидальну схильність. Слідчі вважали Івасюка божевільним. Суспільство було переконане, що композитора вбили працівники КДБ.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.