“Ми ще від вас нічого продуктивного не бачили”: Чийгоз розкритикував заяви Зеленського щодо Криму

Чийгоз нагадав, що, коли окупаційна влада Криму кидала за ґрати кримських татар, Зеленський із “Кварталом” насміхались над Україною.

Колишній в’язень Кремля, один із лідерів кримськотатарського народу, народний депутат із фракції “Європейська солідарність” Ахтем Чийгоз вважає заяви Володимира Зеленського щодо деокупації Криму несправедливими і непорядними. Він зауважив, що на тлі провалів нинішньої влади Зеленський намагається вкинути в суспільство політиканські меседжі, приписати собі чужі здобутки і звинуватити опонентів. Про це повідомляє 5.ua.

Чийгоз нагадав про 2014-2015 роки, коли окупаційна влада Криму кидала за ґрати кримських татар за спротив, а Зеленський разом із “Кварталом” у той самий час насміхались над Україною.

“Ви тоді не були президентом. Але якщо ви вважали себе громадянином України, то мали замислитись, що ці підленькі жартики ображають і принижують дуже багатьох, велику частину українського народу, який проливає кров за свою країну. Який, знаходячись в окупації, бореться, втрачає життя, потрапляє в ув’язнення”, – нагадав Чийгоз.

“Я ніколи не чув від президента Порошенка, мовляв, “я от стільки зробив” – в тому числі і для Криму. Але добре пам’ятаю, як ставши президентом, з високої трибуни Конгресу США у своєму виступі він назвав себе кримським татарином”, – зауважив Ахтем Чийгоз.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Він також зазначив, що патріотично налаштовані мешканці півострова пов’язували надії на визволення від окупації з командою п’ятого президента, і кожне звільнення полонених із російських в’язниць було знаком – Україна своїх не полишає.

“Усі ці очікування асоціювались із президентом Порошенком. Що з вами асоціюється? Я вам відверто скажу, що зараз думають у Криму більшість наших співгромадян. Вони шоковані від тих змін, які з вами прийшли. Від тих меседжів, які вони постійно чують від вас і вашої команди. Про воду, яку треба дати окупанту, щоб його посилити, щоб йому комфортніше було. Наші громадяни не просять води. Не просять якусь гуманітарну допомогу. Наші громадяни борються, помирають і сидять у тюрмах для того, щоб звільнили Крим від окупанта, щоб вигнали його зі своєї землі”, – нагадав народний депутат.

Чийгоз також розповів, що у в’язниці тюремники відверто називали Порошенка головним ворогом окупаційної влади. “І це викликало гордість – що твого полководця ворог поважає і боїться. Тому що він – сильний. А за ним стоїть держава Україна, яка показує свою силу такому ворогу як Росія, яку побоюються багато країн, а він сказав в обличчя ворогу, Путіну, що ми обов’язково переможемо і повернемо свої території”, – говорить Чийгоз.

Він також нагадав, що питаннями деокупації Криму займались і міжнародні партнери України, яких зараз Зеленський запрошує приєднатись до так званої Кримської платформи. “Ми чекаємо від Кримської платформи не ритуального характеру, а конкретики. І тут у мене є дуже великі сумніви, що результат буде достатньо жорстким і продуктивним”, – прогнозує Чийгоз.

Представник “Європейської солідарності” зауважив, що за півтора року при владі Зеленський не зробив реальних кроків для захисту кримськотатарського народу.

“До вас як до президента звернулися з тим, щоб ви були ініціатором внесення в парламент законів, які направлені на захист і справедливе розв’язання кримськотатарського питання. Ініціатором цього завжди виступає Меджліс кримськотатарського народу. Саме при Порошенку створили робочу групу і за кілька років напрацювали повністю відповідні міжнародному праву і Конституції України законопроєкти”, – нагадав Чийгоз. Він зазначив, що з приходом до влади Зеленського це питання зависло в повітрі.

“Це б дуже сильно допомогло нашій державі закріпити свої позиції на міжнародних майданчиках, перед нашими партнерами. Це б сильно вдарило по нашому ворогу Путіну. Чому ви не робите цього? Ви за півтора року, втративши стільки часу, зараз намагаєтесь заявляти, що до вас ніхто Кримом не займався? Ми ще від вас нічого продуктивного по Криму не бачили”, – резюмує Ахтем Чийгоз.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.