«Ми горді історією НСПУ»: українські письменники Польщі

У Києві 9-10 вересня 2021 року, в приміщеннях НСП на вул. Банковій 2, в актовій залі центрального корпусу Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова та в Будинку творчості письменників «Ірпінь» проведено урочистості з нагоди 30-ї річниці з часу створення незалежної НСПУ і надання Спілці письменників України звання Національної.

Урочисті святкування попередило відкриття 8 вересня 2021 року, літературно-мистецької виставки «Історія Національної спілки письменників України в книжках і світлинах» в Національному музеї літератури України. Виставку створено на матеріалах бібліотеки та архіву НСПУ, приватних колекцій, а також фондової колекції самого музею. Вона розгортає історію Національної спілки письменників України, починаючи від 1991 року, тобто відтоді, коли Україна здобула незалежність, а Спілка письменників Української РСР припинила своє функціонування, і на її основі було створено Національну спілку письменників України.

В цьому непростому літературному процесі становлення історії 30-річчя НСПУ і ми, українські поети та письменники у Польщі, брали свою участь. Ми видавали поетичні книги та займалися літературною діяльністю. Як члени НСПУ, підтримували українську мову серед нашої української громади у Польщі. І хоча ковідні обмеження не дозволили поїхати на літературні ювілейні святкування до столиці України, ми горді історією НСПУ.

Іван Златокудр — член Вроцлавського відділення Спілки польських літераторів

Міля Лучак — член НСПУ

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Іван Киризюк — член НСПУ

Володислав Ґрабан — лемківський поет, член НСПУ

Тадей Карабович — член НСПУ та член Люблінського відділення Спілки польських літераторів, головний редактор щорічника «Український літературний провулок»

Юрій Гаврилюк — член НСПУ, головний редактор часопису Об’єднання українців Підляшшя «Над Бугом і Нарвою»

Женя Жабінська — Член НСПУ.