Музей Прадо повідомив, що Леонардо да Вінчі не писав “Спасителя світу”

Ця картина датована 1500 роком. Вона стала найдорожчою в світі, попри те, що навколо неї давно ведуться дискусії про те, що Леонардо Да Вінчі не писав її.

У 2017 році полотно придбав саудівський принц Бадер бін Абдулла бін Мохаммед бін Фархан аль-Сауд за 450 мільйонів доларів. Це стало рекордом серед усіх можливих аукціонів мистецтв.

Як заявляє CNN, рішення іспанського музею — це найбільш критична реакція провідної артінституції після продажу картини.

У каталозі виставки роботу назвали “версією Кука” на честь британського колекціонера Френсіса Кука, який придбав її у 1900 році. Експерти сумніваються в оригінальності картини, а кураторка мадридського музею Ана Гонсалес Мозо вважає найближчою до втраченого оригіналу іншу копію — “версію Гане”, що перебуває в анонімного колекціонера, який придбав її за 332 тисячі доларів.

Що відомо

  • “Спаситель світу” багато років не вдається встановити, хто автор роботи. Її приписують італійському художнику Леонардо да Вінчі, і довгий час вважали втраченою. Також є версія, що картину замовив король Франції Людовик XII. Кілька ескізів роботи зберігаються у Віндзорському замку.

 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.