Мовний скандал в Одесі: блогерку вигнали з «бізнес-заходу» за прохання говорити українською

В Одесі місцеву блогерку Юлію Карабаджак попросили залишити “Вечір нетворкінгу” через прохання до спікера говорити українською. Мовний омбудсмен запевнив, що порушники будуть покарані.

Про інцидент, який стався 15 червня, Карабаджак розповіла в Інстаграмі, передає Укрінформ.

Спікери заходу спілкувалися російською мовою, а коли блогерка звернулась до них із проханням говорити українською, їй відповіли, що “так удобнєє”. Після цього дівчина зауважила, що в разі відмови спілкуватись державною мовою має бути хоча б перекладач. На що спікер попросив вивести її із зали, при цьому такі дії організаторів супроводжувались оплесками учасників.

“Я знала, куди йду, й очікувала, що буде саме так. Тому я встала і сказала, що так далі не може продовжуватись. Мене вивели, я по суті нічого не змінила, але насправді це не кінець”, – прокоментувала конфлікт Юлія.

Ситуація набула розголосу в соцмережах.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На інцидент зреагував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Запросивши на захід людей, які вимагали забезпечити їхнє право на інформацію державною мовою, ініціатори “бізнес-заходу”, маючи іншомовних спікерів, порушили відразу декілька статей мовного закону і Кримінального кодексу”, – написав він у Фейсбуку.

Мовний омбудсмен вказав, що цькувати за мову та виганяти з публічної події – це і предмет уваги правоохоронних органів. “Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволено такі грубі зловживання по відношенню до громадян України”, – наголосив Кремінь, висловивши сподівання і на реакцію місцевої влади, яка у випадку таких порушень зобов’язана реагувати належним чином

Згодом організатор “Вечора нетворкінгу” Віталій Ступаєнко оприлюднив в інстаграмі відео з вибаченням.

“Вчора на івенті сталась конфліктна ситуація, яка стосувалась мовного питання. Я хочу вибачитись за те, що ми не допрацювали, хочу сказати, що це я як організатор повинен відповідати за такі питання і повністю несу відповідальність. Вибачаюся перед всіма людьми, кого це зачепило, та перед Юлею, з якою в нас сталось непорозуміння. Ми адекватні українці, ми за Україну. Гарантую, що в майбутньому івенти будуть лише українською мовою”, – зазначив Ступаєнко.