Мова демонстрації фільмів повинна бути українською!

Координаційна рада із захисту української мови та культури закликає Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення призначити перевірку дотримання телеканалами вимог Закону щодо мови демонстрації фільмів.

ЗАЯВА:

16 липня 2021 після дворічного (!) перехідного періоду набула чинности частина 6 статті 23 Закону Про Державну Мову, згідно з якою фільми (в тому числі – телесеріали) на українських каналах телебачення мають демонструватися державною українською мовою.

На жаль, більшість телеканалів, що належать сумновідомим олігархам, встали на шлях свідомого зумисного іґнорування Закону. Так, зокрема, телеканал «1+1», який є власністю Ігоря Коломойського, продовжує показ московською мовою телесеріалу «Свати»; «Україна» Ріната Ахметова – серіалів «Німа», «Втікачі» та «Дім Надії»; ICTV Віктора Пінчука – «Таємні двері» та «На трьох», його ж «Новий канал» – «Орел і решка»; телеканал Владіміра Путіна «Интер», оформлений на підставну особу – Дмитра Фірташа – документальний серіал «Слідство вели» та телесеріали «Речдок» і «Таїсія».

Відповідно до ч.1 ст. 1 Закону «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» метою діяльности Національної ради є нагляд за дотриманням законів України у сфері телерадіомовлення.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Відповідно до ч.1, ст. 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», телерадіоорганізації зобов’язані дотримуватися законодавства України, в тому числі – й вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як єдиний регуляторний орган у сфері телебачення і радіомовлення, Національна рада з телебачення і радіомовлення має контролювати дотримання телеорганізаціями закону та накладати на його порушників передбачені законодавством санкції.

Відповідно до ст. 72 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення», до порушників законодавства України про телебачення та радіо застосовуються такі санкції:

оголошення попередження;

стягнення штрафу;

анулювання ліцензії на підставі рішення суду за позовом Національної ради.

Застосуванню санкцій відповідно до встановлених законом процедур має передувати перевірка.

Про те, що члени Національної ради знають про факт демонстрації телеканалами України фільмів московською мовою після набуття чинности частиною 6 статті 23 Закону Про Державну Мову, незаперечно свідчить заява Нацради, опублікована на її офіційному сайті 21 липня 2021 року.

Однак, достеменно знаючи про порушення закону, за дотриманням якого Нацрада має стежити, її члени ухиляються від цього під різними надуманими приводами.

Шириться думка, що це відбувається тому, що фактично Нацрада не є незалежним органом, а її члени – незалежними особами. Бо відповідно до чинного законодавства про Нацраду президент України В.Зеленський має змогу фактично в будь-який момент звільнити зі складу Ради будь-кого з її членів – особисто або через підконтрольну йому «монобільшість» у Верховній Раді України.
Що явно не відповідає вимогам пункту 5 ст. 30 Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіапослуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою ЕС 2018/1808 від 14 листопада 2018 року, зобов’язання імплементувати яку в своє національне законодавство ми прийняли відповідно до Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

Загальновідомо, що президент В.Зеленський є співвласником Студії «95 квартал» і отримує через неї особисту матеріальну вигоду від демонстрації телесеріалу «Свати» та іншої її продукції саме московською мовою.

Таким чином, президент використовує одноосібну концентрацію влади в своїх руках, яка не відповідає європейським стандартам демократії, не в інтересах держави та Нації, а в своїх приватних матеріальних інтересах. Фактично, це – корупція.

Ціна таких безвідповідальних діянь може бути надвисокою. Наслідок неспроможности держави забезпечити виконання законодавства про мову – наростання напруги за мовною ознакою, що тягне за собою розгортання міжнаціональних конфліктів та загрожує втратою чергових територій, а можливо – і самої держави Україна.

Координаційна рада із захисту української мови та культури звертає увагу членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, що їхнім моральним обов’язком є служити державним інтересам України та національним інтересам Української Нації, а не приватним майновим інтересам президента. Ми закликаємо членів Нацради чесно виконувати свої обов’язки не дивлячись на погрози, прямі або «натяками», що можуть надходити на їхню адресу, та незважаючи на своє залежне становище.

Дослухатися до голосу сумління, чи служити корупційним інтересам президента – ваш моральний вибір. Проте слід пам’ятати, що за корупцію рано чи пізно настає, зокрема, й юридична відповідальність.

Виходячи з викладеного, Координаційна рада із захисту української мови та культури закликає Національну раду України з питань телебачення та радіомовлення здійснити перевірку дотримання телеканалами «1+1», «Україна», ICTV, «Новий канал», «Интер» та іншими частини 1 статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» в частині мови показу фільмів.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.