Москва залякує татарську письменницю, яка підтримала Україну

Учора, 30 березня, у місті Яр Чалли в Татарстані відбувся обшук на квартирі відомої татарської письменниці і громадської діячки Фаузії Байрамової. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Володимир В’ятрович.

«Обшук пов’язаний із виступом письменниці на щорічному меморіальному заході «Хәтер көне» (тат. «День пам’яті») у 2019 році,  — пише він. — Це один з ключових для національної пам’яті татар меморіальних заходів, під час якого згадуються захисники Казані, загиблі при захоплені міста військами Івана Грозного в 1552 році.

З року в рік Москва обмежує проведення маніфестацій та маршів у цей важливий для татар день. У 2019 році Байрамова на пам’ятному мітингу в Казані назвала режим Путіна диктатурою, а федеральну владу – «колоніальною адміністрацією», звинувативши Москву в порушенні національних та політичних прав татарського народу. Раніше, у 2014 році, Фаузія Байрамова публічно підтримала цілісність України і засудила анексію Криму, за що зазнала судових переслідувань.

Паралельно у ці ж дні Кремль намагається ліквідувати найстаршу та найавторитетнішу організацію Татарстану – Татарський громадський центр. Його прагнуть оголосити «екстремістським, бо татарська інтелігенція надто незадоволена політикою асиміляції. У лідера Татарського громадського центру Фаріта Закієва кілька тижнів тому ФСБ також провела обшук.

Україна як демократична і правова держава не повинна мовчки спостерігати за репресіями проти активістів корінних народів РФ, які аж ніяк не є внутрішньою справою Росії. Висловлюючи солідарність із Фаузією Байрамовою, закликаю МЗС України оприлюднити заяву про неприпустимість переслідування Фаузії Байрамової та інших татарських активістів».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.