Міжнародна книговидавнича спільнота стурбована цензурою в білорусі

Міжнародні книговидавничі організації стурбовані через цензуру слова у білорусі та затримання незалежних видавців. Про це ідеться в їхній спільній заяві.

Організації засуджують затримання білоруського видавця і директора книгарні «Кнігаўка» Андрєя Янушкевіча та співробітниці книгарні Насти Карнацької. Їх затримали 16 травня. З книгарні вилучили також 200 примірників книжок, а щодо 15 із них «проведуть експертизу».

Крістенн Айнарссон, голова Комітету з питань свободи публікацій Міжнародної асоціації видавців, зазначила: «Ми занесли незалежних білоруських видавців у шорт-лист IPA Prix Voltaire 2021. Нам відомо, що видавнича справа та книготоргівля зараз у білорусі настільки складні, і такі випадки, безсумнівно, призведуть до самоцензури з боку авторів, видавців та книготоргівців». Вона наголосила, що IPA і надалі пропонуватиме підтримку всім видавцям білорусі.

Співпрезидент Європейської та міжнародної федерації книготорговців Жан-Люк Трейтенер додав: «Ми стурбовані повідомленнями про заборону книжок, обшуки в книгарнях та загальну цензуру, що надходять із білорусі. Закликаємо поважати свободу видавати та продавати книжки. Ми твердо виступаємо разом із білоруською, європейською та міжнародною видавничою спільнотою проти будь-якої форми цензури письмового слова».

За кілька днів після затримання Янушкевіча і Карнацької у білорусі заборонили продаж роману-антиутопії Джорджа Орвелла «1984».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Книжка Джорджа Орвелла «1984» засуджує тоталітаризм і масове спостереження. Це питання, разом із роллю правди та фактів у політиці та способів маніпулювання ними, вимагає більшої уваги з боку політиків та суспільства в цілому. Жодну книжку, а собливо цю, ніколи не мают забороняти. Свобода публікувати та свобода продавати книги є центральними в демократичному суспільстві», — наголосив Пітер Краус Вом Клефф, президент Федерації європейських видавців.

До заяви долучилися Міжнародна асоціація видавців (IPA), Федерація європейських видавців і Європейська та міжнародна федерація книготорговців (EIBF).

Як повідомлялося, у квітні в білорусі на 3 місяці закрили незалежне видавництво «Галіяфы». У 2021 році Верховний суд білорусі офіційно ліквідував Союз білоруських письменників.

chytomo.com