Міжнародна Букерівська премія оголосила склад журі на 2022 рік

Міжнародна Букерівська премія оголосила імена тих, хто увійде до  цьогорічного складу журі. Як інформує chytomo.com, про це повідомляється на офіційному сайті премії.

Журі очолить Ніл МакҐреґор, британський мистецтвознавець, журналіст, письменник-документаліст та автор циклу просвітницьких програм на телебаченні. Також до складу журі ввійдуть Шахідха Барі, критикиня, науковиця і телеведуча, Гелен Кастор, історикиня, телеведуча BBC, письменниця. До комісії приєднаються і Майкл Джон Гаррісон, письменник, літературний критик, лавреат премії Голдсмітського університету та Ален Мабанку, прозаїк, поет і професор. Майкл Джон Гаррісон та Ален Мабанку двічі потрапляли в короткі списки Міжнародної Букерівської премії.

«Можливо, трохи легко забути, що обидві Букерівські премії є міжнародними. Як бачимо у заявках на Букерівську премію рік за роком, англійська мова надзвичайно збагачується завдяки глобальності — ми маємо і лавреатку з Лондона, чия книжка натхненна народом маорі, турецького письменника, який пише англійською під зіркою Джеймса Болдуїна, і книжку із шотландським діалектом, яку вперше опублікували в Нью-Йорку. Крім того, премія має глобальний вплив: твори фіналістів та переможців вітають у всьому світі.

Цьогорічна комісія складається з чудових людей, спраглих до читання, які мають вроджене розуміння глобального масштабу премії, але заглиблені в історію та літературу Великобританії. Вони є експертами з жанрів з розмитими межами та обміну літературними традиціями. Я не можу дочекатися, щоб побачити, які книжки вони відберуть», — зауважує для Bookseller Габі Вуд, літературна директорка Фонду Букерівської премії.

Голова журі Ніл МакҐреґор зазначив, що «протягом останнього року, коли продажі книжок зросли,  якнайбільше справдилися слова письменниці Джоан Дідіон: «Ми розповідаємо собі історії, щоб жити». Зараз велика частина світу пише і читає ці необхідні історії, про те, ким ми є і ким ми могли б стати, англійською мовою: отже, запрошення обирати цьогоріч книжки для Букерівської премії означає отримати запрошення населити багато різних всесвітів. Це великий привілей робити це в компанії таких видатних членів журі, які й самі пишуть — з якнайбільшим різноманіттям — про світи реальні й уявні».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Очікується, що довгий список із 12 або 13 книжок буде готовий до оголошення в липні, а про шістку фіналістів повідомлять у вересні. Переможця призу в 50 000 фунтів стерлінгів (1, 9 млн грн) назвуть у листопаді.

Букерівська премія (The Man Booker Prize) — одна з найпрестижніших літературних премій англомовного світу й світу загалом. Перше вручення відбулося 1969 року. На Букерівську премію художньої літератури можуть претендувати твори письменників будь-якої національності, написані англійською мовою та опубліковані у Великобританії чи Ірландії.

Нагадаємо, у 2021 році лавреатом Букерівської премії став письменник з Південноафриканської Республіки Деймон Галгут.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.