«Мюнхен: на межі війни» — шпигунський трилер про Мюнхенську змову, яка створює відчуття дежавю

У січні сервіс Netflix представив нову стрічку про Мюнхенську змову – мабуть, одну з останніх і найспірніших передвоєнних спроб зупинити Гітлера. Ця подія 1938 року, коли за посередництвом західних лідерів Німеччина анексувала Судетську область у Чехословаччині.

Картину “Мюнхен: на межі війни” (Munich: The edge of war) разом створювали кінематографісти з Британії та Німеччини. Найвідоміша особа в акторському складі-володар Оскара Джеремі Айронс («Лоліта», «Міцний горішок», «Будинок Gucci»), що блискуче виконує роль британського прем’єра Невіла Чемберлена. Головних героїв грають британець Джордж Макей та німець Яніс Нівенер — не найвідоміші актори, але у фільмі вони сяють.

Нагадаємо коротко історію Мюнхенської змови (або Мюнхенської угоди, як ще називають цей документ).

Після Першої світової війни розвалилася Австро-Угорська імперія і Чехословаччина оголосила про суверенітет. Через це німці, які жили в країні, більше не відчували себе привілейованою нацією.

Найгострішою була ситуація в області Судети, де німці становили 90% населення. Серед них набула популярності думка, що слов’яни — більшість громадян Чехословаччини — порушують їхні права, і німці почали прагнути возз’єднання з Німеччиною. Цього ж вимагав і Адольф Гітлер.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Західні лідери передчували, що вторгнення гітлерівських військ до Чехословаччини стане початком великого конфлікту на континенті, тому пішли на поступки. 30 вересня 1938 року глави Британії, Франції, Італії та Німеччини підписали спільну угоду, згідно з якою Судети передавалися Німеччині. Представники Чехословаччини були змушені підписати цей договір під тиском британської та французької делегацій.

ДВІ ЛЮДИНИ ПРОТИ ВЕЛИКОЇ ТРАГЕДІЇ

Але ж нова стрічка від Netflix не лише про це. На тлі змови автори картини розповідають вигадану історію двох друзів – німецького дипломата Пауля фон Хартмана та особистого секретаря Чемберлена Х’ю Легата. До рук хлопців потрапляє документ, який доводить, що Гітлер не зупиниться на Судетах і захоче вести справжню війну на знищення, тому не можна йти з ним на договір.

“Мюнхен: на межі війни” – той випадок, коли ти вже знаєш, чим закінчиться стрічка. Мюнхенська угода, яку іноді називають ганебною, не врятувала Європу і весь світ від найбільшої на сьогодні війни — може, тільки дала час підготуватися до неї. Проте дивитися картину однаково варто.

Сьогоднішньому глядачеві може здатися знайомим відчуття передвоєнної напруженості, яким просякнутий фільм. Здається, щось подібне в умовах української кризи відчуваємо зараз усі ми, і тому питання, що ставить перед нами стрічка, звучать ще більш актуально.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.