Мінкульт зараз говорить тільки про читання. А не про книги. Читати можна і написи на парканах. – Олександр Афонін

23 тис. назв друкованих видань вийшло 2019-го в Україні. Як повідомляє gazeta.ua, про це розповів президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

“Це на 2 тисячі назв більше, ніж у 2018-му році, – продовжує Афонін. Близько 50 мільйонів примірників. Насправді зростання не таке велике. Бо торік видани так званої громадсько-політичної літератури майже 6 мільйонів. Це 3 мільйони брошур Олега Ляшка “Від журналіста до президента” та про його партію. Один зі “Слуг народу” також видав 1,6 мільйонів примірників брошур. Це книжки макулатурні, але в статистиці вони записані. Реальне зростання невеличке є, в межах двох мільйонів примірників.

Зокрема, в художній літературі для дорослих нон-фікш десь пів мійльона. Дитяча література зменшилася на мільйон, а освітня зросла на 2 мільйони примірників.

Рік запам’ятався тим, що нинішня влада ігнорує громадські фахові об’єднання. Нашу асоціацію, спілку підприємців. На жодний лист міністерство не відповідає. Кажуть, ви колишні, ваш досвід не треба, будемо робити по-своєму. Це свідчить про високий непрофесіоналізм.

У 1991 році ми змінили територію, назву, але не змінили свідомість. Головний інструмент зміни свідомості нації – книга, і національна держава мала почати з книги. Все, що сьогодні відбувається на українських теренах – жорстока плата за ігнорування книги як інструменту формування особистості.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

З 1991 року книга системно знищувалася на Україні. 12 урядів починали свою діяльність зі спроб ліквідувати податкові пільги на книгу, бо потрібні гроші в бюджет. Ще у 1998 році писав листи тодішньому прем’єру Валерію Пустовойтенко, що треба терміново везти книги на Схід, Південь, працювати з людьми, бо будуть проблеми. Адже кордони держави проходять не по землі, а в головах людей. Зараз маємо результати. Турбує й те, що профільне міністерство зараз говорить тільки про читання. А не про книги. Читати можна і написи на парканах.

Разом з “Бібліотечною країною” та київською владою запускаємо пілотний проект в столичній бібліотеці, на вулиці Оноре Бальзака. Там зробили ремонт, дають тисячу метрів для постійно діючої виставки. Кожен видавець може представити весь асортимент своїх книг. А бібліотекарі приїхати і потримати в руках, погортати видання. Будемо намагатись просунути цей проект у великі обласні центри. Сьогодні бібліотекарі не мають доступу до живої книги. Навіть національні бібліотеки цьогоріч не отримують грошей на поповнення фонду і передплату.