Мінкульт обіцяє відбудувати музей Сковороди вже цього року, в ЮНЕСКО нібито пообіцяли виділити кошти

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що музей Григорія Сковороди на Харківщині, який зруйнували окупанти, можуть відбудувати вже цього року. Принаймні в ЮНЕСКО пообіцяли виділити на це кошти.

Про це він розповів під час презентації збірки творів Григорія Сковороди до 300-річчя від Дня народження філософа в Медіацентрі Україна.

Ткаченко зазначив, що проєкт консервації музею в селі Сковородинівка з подальшою його відбудовою вже є.

«І нам важливо це зробити цього року. Я думаю, це буде важливий символічний крок, що попри війну, буде відновлено той музей, який таргетовано постраждав від російської агресії», — наголосив міністр.

Зруйнований росіянами музей Сковороди він назвав «незакритим Гештальтом».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

МУЗЕЙ СКОВОРОДИ НА ХАРКІВЩИНІ

Музей Григорія Сковороди розташований у селі Сковородинівка Золочівської громади Харківської області. Його заснували у 1972 році, але власне будівлю, на базі якого він діяв, спорудили ще у 18 столітті. Саме там протягом своїх останніх років жив і був похований Григорій Сковорода.

У ніч проти 7 травня окупанти ракетою знищили Національний музей Григорія Сковороди на Харківщині.

У вересні 2022 року Олександр Ткаченко під час візиту в Харківську область заявив, що ЮНЕСКО оголосила бір коштів на реставрацію музею у Сковородинівці. Також тоді він казав, що ведуться перемовини з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Бельгією, Італією, Норвегією щодо допомоги з відновленням будівлі.

Окрім цього, 7,5 мільйона гривень на відновлення музею пообіцяла спрямувати «Укрпошта» — гроші мали виручити від продажу поштового блоку «Сад божественних пісень. До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди».

hromadske.ua