Міністерство освіти і науки знову рекомендує школярам підручник, в якому радять лікувати рак содою, а нежить – господарським милом

Міністерство освіти і науки повторно надало гриф “Рекомендовано” підручнику з хімії для 9 класу, в якому раніше була порада лікувати рак содою. Про це повідомляє nus.org.ua.

Зокрема, підручник авторства Марії Савчин міститься в наказі міністерства, опублікований на сайті ІМЗО.

Раніше в ньому писалося, що пиття розчину соди сприяє профілактиці онкологічних захворювань:

Згодом у МОН заявили, що порада “лікувати” рак содою розвиває критичне мислення, а самі рекомендували вчителям заклеїти в підручнику – неправдива інформація. Зараз в електронній версії підручника значиться інший текст:

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Водночас у електронній версії підручника залишилися інші твердження, які спростовані наукою і навіть можуть шкодити здоров’ю. Про них рік тому написав у своєму блозі лікар-анестезіолог та кандидат медичних наук Андрій Сем’янків. Зокрема:

  • На сторінці 24 рекламують сумнівний препаратуролесан (не лише для людей, а і для тварин із сечокам’яною хворобою).
  • На сторінці 58 зазначено, що “електрофорез сприяє швидшому одужанню, ніж звичайне приймання ліків”. Це спростовується в кількох дослідженнях, зокрема тут і тут.
  • На сторінці 71 запевняють, що якщо пити лимонний сік при підвищеній кислотності шлунка, вона знизиться, бо сік розбавить сильнішу хлоридну кислоту. Лікар не розуміє, навіщо пити саме лимонний сік, а не, наприклад, молоко. З хімічного погляду більш доречнеостаннє. Окрім того, вживання лимонного соку в людей з гастроезофагальним рефлюксом може пошкодити стравохід.
  • На сторінці 142 препарат “Вазелін” проілюстрований упаковкою “Красная звєзда”, що може суперечити закону про декомунізацію.
  • На сторінці 196 написано, що глікоген є гормоном, який контролює рівень глюкози Насправді ж це такий тваринний або людський крохмаль.
  • На сторінці 182 господарським милом лікують лупу, опіки й нежить.

  • “Нова українська школа” звернулася в МОН та ІМЗО, аби з’ясувати, чи в наново грифованому підручнику залишися всі антинаукові факти, про які заявляли вчителі та науковці.
  • Окрім підручника Марії Савчин, МОН надало гриф ще 86 підручникам, які вже використовувалися в освітньому процесі та можуть бути повторно видані без проведення конкурсного добору. Повторно грифувати старі підручники без конкурсу дозволено порядком надання грифів навчальній літературі(п. 7).

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.