Мін’юст Росії оголосив «ворогами народу» («іноагентами») учасниць Pussy Riot, Марата Гельмана та Віктора Шендеровича

Міністерство юстиції поновило реєстр ЗМІ-«іноземних агентів».

Як повідомляє meduza.io, до нього потрапили учасниці Pussy Riot Надія Толоконникова та Вероніка Нікульшина, письменник та публіцист Віктор Шендерович, галерист Марат Гельман, засновник ярославського кіноклубу «Нафта» Андрій Алексєєв.

Також до списку увійшли журналісти: головний редактор видання «Холод» та колишній спеціальний кореспондент «Медузи» Таїсія Бекбулатова, авторка «Радіо Свобода» Іван Бєляєв, авторка «Север.Реалії» Олена Владикіна.

На даний момент у списку ЗМІ-«іноземних агентів» значаться 111 фізичних осіб та організацій. З них 94 потрапили до списку 2021 року.

Масове оголошення людей та організацій «іноагентами» викликало критику з боку правозахисників та ЗМІ. Восени 2021 року президент Росії Володимир Путін заявив, що закон удосконалюватимуть. Низка ЗМІ, Рада з прав людини та Спілка журналістів Росії підготували поправки до неї. У Держдуму внесли два законопроекти про оголошення «іноземними агентами» лише за рішенням суду.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.