Мін’юст ерефії визнав “іноагентами” Юлію Латиніну та Валерія Солов’я

Міністерство юстиції рф 9 вересня включило до реєстру фізосіб-“іноземних агентів” журналістку Юлію Латиніну, історика Тамару Ейдельман та ведучого  YouTube-каналу “Популярна політика” Майкла Накі. Відомство стверджує, що всі вони займаються політичною діяльністю та отримують фінансування з України. Усі троє зараз живуть за кордоном. Ейдельман, як пише “Нова газета. Європа”, дізналася про визнання її іноагентом під час власної лекції у Берліні – їй повідомили слухачі із зали.

До списку ЗМІ-“іноагентів” російське міністерство юстиції включило політолога Валерія Солов’я, а також журналістів Олену Шукаєву (яка раніше писала для “Нової газети”) та Андрія Афанасьєва (працює в проекті “Сибір.Реалії”). Крім них, до того ж списку потрапило ТОВ “Час дзвіночків”, засноване громадським діячем та журналістом Мітею Алєшковським – сином Тамари Ейдельман.

Попереднє поповнення списку “фізособ-іноагентів” Мін’юсту РФ відбулося рівно тиждень тому, 2 вересня. Тоді до реєстру було внесено 11 осіб, включаючи музиканта Андрія Макаревича, українського журналіста Дмитра Гордона, підприємця та філантропа Бориса Зіміна, а також політолога, колумніста DW Федора Крашенінникова. За версією російської держави, вони також одержують фінансування з України, займаючись політикою.

 

НОВИЙ ЗАКОН РФ ПРО “ІНОАГЕНТИ”

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

путін у липні підписав новий закон, за яким із грудня статусом “іноагенту” можуть наділяти людей і без іноземного фінансування.”Іноагентами” можна буде визнавати будь-які російські чи іноземні організації або фізичні особи, якщо вони отримують іноземну підтримку або “перебувають під іноземним впливом”, а також ведуть політичну діяльність, або збирають відомості про військово-технічну діяльність Росії, які “можна використовувати проти безпеки країни”.

“Іноагентам” буде заборонено вести просвітницьку та педагогічну діяльність з неповнолітніми, працювати на державній та муніципальній службі, бути членами виборчкомів та організаторами публічних заходів. Крім того, чотири діючі реєстри “іноагентів” будуть об’єднані в один.

За інформацією dw.com

Чільне фото: Тамара Ейдельман, Валерій Соловей, Юлія Латиніна