Методика раннього розвитку Марії Монтессорі

Сучасні діти. Хто вони? Ми вже бачимо що вони неймовірно сензитивні, емоційні, самостійні, та розвиваються дивовижно швидко. Хтось вважає це закономірністю, і в цьому правда є. Людство продовжує розвиватись. Інші говорять про дітей покоління індиго. Які розвинутіші, розумніші, надзвичайно проникливі та впевнені.
Якої б думки ми не дотримувались, всі погоджуємось в одному, колишні методи виховання мають еволюціонувати також.
Серед сучасних педагогічних методик, привертає увагу система виховання Марії Монтессорі, філософа, психолога та педагога. Вона народилась в Італії (1870-1952), і стала першою жінкою – доктором медицини в своїй країні. Марія Монтессорі є відомою на весь світ, завдяки своїй педагогічній методиці, яка вчить надавати дитині свободу діяти та розвиватись самостійно. Коли ми створюємо простір в якому є все необхідне для розвитку малюка, дитина прагне пізнавати нове.
Вона переконувала людей, що найважливіший для розвитку дитини період, від народження до шести років. Саме в цей час малюку треба надати можливість навчатись граючи, адже так процес відбуватиметься спонтанно, та буде підтримуватись інтерес до занять. Марія Монтессорі вважала що не слід прискорювати розвиток. Варто  надати всі можливі матеріали для саморозвитку та пізнання оточуючої реальності, вони мають бути привабливими та цікавими. При потребі направляти дитину, якщо їй потрібен відпочинок, або вона береться за матеріал, складний для даного періоду.
У книзі “ Методика раннього розвитку Марії Монтессорі. Від 6 місяців до 6 років” автор описує систему виховання що не потребує багато часу, та доступна для всіх бажаючих, адже ігри та необхідні матеріали можна самостійно зробити з підручних матеріалів. Вони мають знаходитись на доступному малюку місці. Не варто хвилюватись що вони займуть весь простір квартири, адже Ви замінюватиме матеріали, що освоєні добре, новим навчальним матеріалом.
Основною метою виховного процесу М. Монтессорі вважала розвиток творчого потенціалу, та спонтанності у дітей. Батьки та педагоги мають дозволяти вихованцям проявляти ініціативність, та не доробляти за них завдань. Даючи дитині проходити самостійно навіть через складні етапи навчання, які тим не менше мають бути відповідні до її ступеню розвитку, ми виховуємо самостійну та впевнену особистість. А також розвиваємо інтелектуальний потенціал та цілеспрямованість. Не бійтесь дозволити малюку помилитись, аналіз помилки та пошук правильного рішення, і є навчальним процесом.
Майбутнє дітей, в багатьох аспектах залежить від Вас. Тож до процесу виховання варто підходити зі всією серйозністю, а також безумовною любов’ю. Так, саме така любов сприяє розвитку малюка, робить його відкритим до всього нового, адже почуття захищеності надає сміливості та впевненості.
Придбати книги Марії Монтессорі, можна легко та швидко, скориставшись сервісом інтернет- магазину Grenka. Тут ви знайдете також багато іншої цікавої літератури на тему виховання та раннього розвитку малюка.
 

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал