Медведчук проти Кіпіані: українські інтелектуали закликали Денісову забезпечити справедливий суд

Українські інтелектуали закликали уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову гарантувати право на справедливий суд у справі за позовом народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука проти журналіста Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat через книгу “Справа Василя Стуса”.

Про це йдеться у відповідній заяві, повідомляє сайт bykvu.com

Підписанти, серед яких —  письменники Сергій Жадан, Андрій Любка, Артем Чех, Оксана Мороз, Олександр Михед, видавці Антон Мартинов та Дмитро Стретович, голова ГО “Кримський дім” Алім Алієв, музикант Сашко Положинський, історик Володимир В’ятрович, перекладачі Віктор Морозов, Ярослава Стріха та ще майже сотня відомих українських діячів, вимагають рішення суду, яке було б законним, а не політично вмотивованим.

“У позові Віктора Медведчука ми вбачаємо неприховану спробу прямого тиску на свободу слова, друку та наукової думки в Україні”, — наголошується в документі.

Зазначається, що до ролі суду не належить арбітраж історичних питань, які є частиною тривалої дискусії між істориками.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Протилежний висновок відкрив би шлях судовому втручанню в історичну дискусію і неминуче переніс би відповідні історичні дискусії з публічних форумів у судові зали”, — переконані підписанти.

На їх думку, є  неприпустимим той факт, що політик використовує суд для того, щоб змусити “відмовитися від історичної правди, залякати інакодумців, змусити прийняти власну точку зору щодо його ролі у судовому процесі над українським поетом-дисидентом Василем Стусом”.

Зазначимо, що в п’ятницю 14 серпня 2020 року о 10:00 в Дарницькому районному суді міста Києва відбудеться засідання за позовом Медведчука проти Кіпіані та Vivat.

Медведчук позивається до суду щодо захисту честі, гідності та ділової репутації та просить суд заборонити видання (виготовлення) та розповсюдження книги “Справа Василя Стуса” та поширення будь-якої інформації про книгу в ЗМІ та в Інтернеті. Окрім цього, він просить стягнути з Кіпіані та видавництва Vivat витрати на сплату судового збору та визнати частину інформації, наведеної в книзі, неправдивою.