Марися Нікітюк пише сценарій фільму за мотивами «Лоліти» Набокова

Про це авторка сценарію та режисерка розповіла для detector.media.

Новий повнометражний ігровий фільм Марисі Нікітюк («Коли падають дерева», «Я, Ніна») називатиметься @lolita2012. Сценарій створюється за мотивами роману «Лоліта» Володимира Набокова, але головною героїнею стане сучасна українська дівчина-підліток й історія розповідатиметься від її особи.

За словами Марисі Нікітюк, проєкт досліджує сучасне становище українського суспільства крізь призму нового підростаючого покоління. Наразі авторка сценарію та режисерка бере інтерв’ю у дітей та їхніх батьків, досліджуючи, «що означає бути дівчинкою в сучасній Україні» – як впливають на дітей соціальні мережі, комп’ютерні ігри, пострадянське виховання.

«Питання зростання дітей, особливо дівчаток, є актуальним як ніколи. В нашому соціумі, який рясніє психологічними травмами, діти є найменш захищеними. Вони часто потерпають від самотності, нерозуміння дорослих та свого оточення. З часу, коли я сама була дитиною, змінилися декорації, з’явилися нові виклики, але крихка душа дитини все так само вразлива. Я хочу, щоб про цю вразливість, самотність і пошук виходів навмання і розповіла моя Лоліта», — коментує режисерка.

Проєкт фільму @lolita2012 отримав підтримку Українського культурного фонду, який виділив близько 490 тис. грн на девелопмент (розвиток). Ці кошти підуть на написання сценарію, роботу з психологами над образами, створення презентаційного пакету для подач на лабораторії та для показу потенційним партнерам, а також на виробництво тизера.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Марися Нікітюк не виключає, що стрічка вироблятиметься в копродукції. Вона планує розпочати зйомки в 2023 році.

Нагадаємо, в березні цього року Марися Нікітюк завершила зйомки повнометражної драми «Я, Ніна» про онкохвору журналістку за реальними подіями з життя телеведучої, акторки, журналістки Яніни Соколової. Наразі стрічка перебуває на етапі постпродакшну.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.