“Малорос, совок” – Арестовичу відповіли на заяву про “маленьку культуру”

Позаштатний радник керівника Офісу президента Олексій Арестович заявив, що українці “завопили” проти надання росіянину Невзорову громадянства і про “маленьку культуру”.

Про це сказав в ефірі YouTube-каналу російського юриста Марка Фейгіна.

“У нас дуже багато хто в Україні хоче побудувати велику країну з маленькою культурою. Маленькою уніфікованою культурою, яка годиться для дуже маленької моноетнічної держави типу Угорщини. Але Україна – це не така країна. У нас полікультурна країна. І уніфікація до, якою б не була війна, які б патріотичні гасла не звучали, яке б не було бажання якнайбільше забути російських слів, у нас це все аргументація на рівні фабрики думок, це не серйозно”, – заявив.

“Я не дам побудувати з України велику країну з маленькою культурою… Я не вважаю за потрібне навіть вимовляти чергові фрази, які у нас завжди у таких обговореннях вимовляються що “звичайно ж я за українську мову, звичайно ж вона єдина державна”. Я навіть вимовляти цього всього не буду. Це все ми зразу залишимо, всі ці мантри, які у нас теж вважаються обов’язковими”, – заявив радник керівника ОП і додав, що “ізоляція від Росії не допоможе”.

“Є лише стратегія грамотної роботи України з Росією, насамперед передбачається створення альтернативного центру тяжіння для всіх, хто у Росії тягнеться до світла”, – сказав.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Заяви Арестовича викликали обурення у соцмережах, серед медіакіл.

“Арестович може бути президентом Росії у тому вигляді, в якому вона опиниться. Нехай він тоді про мультикультурную страну там і говорить. Багато людей перейшли на українську мову, російськомовних. Арестович, яка мультикультурна страна бл*дь? Ви що вже й*бу дались геть зовсім? Тепер розумію, чого його люди терпіти не можуть”, – сказав журналіст Роман Скрипін.

“Влучним словом буде “малорос”. Його тези – це ригівський погляд на Україну мінус відверта українофобія. І якраз оцей куций залишок я волію називати малоросійством. Бо виховання малоросійства, відрази і зневаги до себе – перший крок у формуванні національної самоненависти, бажання відмовитись від власного як від недостатньо якісного і знищити його, замістивши імперським чи “космополітичним”, аби не нагадувало і не ятрило рани. Це враження Арестович викликає в мене щоразу, коли з його рота вилітають звуки про мову чи культуру”, – пише письменник Остап Українець.

“Коли Арестович відкриває рота з приводу української культури, мені хочеться волати”, – коментує авторка проєкту “Рагу.лі”, блогерка Тетяна Микитенко.

“Малорос Арестович мовчить про “розстріляне відродження”, про тотальні крадіжки росіянами наших культурних надбань і за царської імперії, і за радянської влади, і за останні вісім років. Не знає, що його “вєлікая культура” – це по суті лише ведмеді і балалайки, ну і грабіжник та вбивця Раскольніков, який є прототипом сьогоднішніх росіян-вбивць. Малєнький ти, як і всі інші малороси, що далі і далі нас хочуть зросійщувати”, – пише журналістка Юлія Лавришин.

“Скажіть мені, а ця мразота все ще є ротом Офісу президента України?” – коментує колишня заступниця міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк.

“Ми бачили цю “мультикультурність” вже триста років, коли забороняли українську мову. Вся “мультикультурність” зводиться до того, що має бути “общепонятный”, – сказав художник, письменник Лесь Подерв’янський і назвав Арестовича “совком”.

Торік у липні Арестович на підсанкційному телеканалі “Наш” називав українське законодавство про мову “репресивним” і заявляв про надання російській мові статусу регіональної. Також хвалив цей телеканал. Обіймався з колишнім “регіоналом” Євгенієм Мураєвим.

Працював спікером української делегації в Тристоронній контактній групі.

gazeta.ua