Майже 25 років учитель із Колумбії возить пересувну бібліотеку Biblioburro

Майже чверть століття сільський учитель із Магдалени в Колумбії від села до села возить на своїх осликах Альфа та Бето пересувну бібліотеку, яку прозвали «Biblioburro» («Бібліо-осел»). На тваринах сідла обладнані книжковими полицями, де стоять книги та інші матеріали для читання.

Як пише Atlas Obscura, у 1990-х роках ставши шкільним учителем і вступивши на роботу в сільську школу, Луїс Соріано звернув увагу, що в перші кілька років ніхто з його учнів не виконував своїх шкільних завдань і, здавалося, не досяг жодних успіхів. Вчитель-початківець звинувачував у цьому себе, вважаючи, що він – поганий вчитель і що він неправильно вибрав покликання свого життя, і все тому, що учні, здавалося, просто не вчилися.

Однак пізніше він зрозумів, що багато дітей, які живуть на віддалених хуторах, що знаходяться за кілька миль вузькими стежками від найближчої школи, не могли практикувати читання будинку, тому що в них просто не було книг. Сам учитель, обмежений ресурсами, вирішив зробити єдине, що було в його силах: принести свої книги.

Якось у 1997 році перед світанком він узяв одного зі своїх ослів та стопку книжок і вирушив хуторами, де жили школярі. Проїхавши кілька миль важкопрохідною місцевістю, він зупинявся біля будинків кожного зі своїх учнів і читав разом з ними, а потім давав їм книгу і казав, що повернеться наступного дня, щоб забрати її. І таким чином він повертався день у день, рано-вранці, задовго до початку занять у школі, бо з досвіду знав, що сім’ї селян, котрі працюють у полях, піднімалися з першою піснею півнів, ще в темряві.«Biblioburro» починалася з сімдесяти книг, що належали Луїсу, та одного віслюка. Він швидко додав другого осла, прикріпивши дерев’яні книжкові полиці до їхніх сідел для зручності транспортування, і назвав двох тварин Альфа і Бето (альфабето – це алфавіт іспанською мовою). Соріано почав розширювати та урізноманітнити щоденний маршрут, щоб охопити якнайбільше дітей у цьому районі.

Коли в 2003 році популярний колумбійський радіоведучий Хуан Госсайн дізнався про історію Biblioburro і поділився нею зі своїми слухачами, на ім’я Соріано почали надходити пожертвування книг з усього світу — сьогодні Луїс може похвалитися книжковою колекцією більш ніж 7 тисяч найменувань.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Понад 24 роки з того дня він продовжує розпочату справу. Вчитель розповідає: «Спочатку люди вважали мене не більш ніж напівбожевільним учителем з кількома книгами та своїм ослом. Не усвідомлюючи цього тоді, я створив ту саму сільську пересувну бібліотеку, яка тепер відома у світі як Biblioburro».

Фото: із сайту atlasobscura.com.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.