«Майстри слова»: Про що Дмитро Лазуткін говорив з кубинськими дівчатами

У рамках спільного проекту НСПУ та Національного музею літератури України «Майстри слова» відбулась зустріч з поетом та спортивним журналістом Дмитром Лазуткіним.  Про це повідомляє nspu.com.ua. Модератором зустрічі став поет та літературний критик Олег Коцарєв – давній друг Дмитра.

Гостям заходу Дмитро читав вірші з книжки «Артерія», яка на сьогодні є найновішою в його доробку. Книга вийшла у «Видавництві старого Лева» та, за словами автора, є живою, адже фактично являється частиною однойменного проекту: біля деяких віршів в книзі розміщені QR-коди — ними можна перейти за посиланням і послухати, як автор читає ці тексти вголос під фортепіанну музику Бориса Севастьянова, а також під джазову музику безпосередньо проекту «Артерія».

Борис Севастьянов — досить відома, особливо у Харкові, постать: він професійно і активно задіяний в різних галузях, займається музикою, а свого часу навіть балотувався в народні депутати. По суті, проект «Артерія» організувався під час волонтерських поїздок на Схід: «Ми з Борисом Севастьяновим познайомилися на Луганщині, коли їздили до військових в 2015 році. Тоді зрозуміли, що ми з ним на одній творчій хвилі. Я приїхав до Києва, написав текст «Забувай» і надіслав йому», — розповідає Дмитро. Борис Севастьянов написав музику на текст, і вже невдовзі вони разом виконували його на фестивалі «Воїни світла» в Харківській опері. Після цього були концерти, Борис з Дмитром доволі багато їздили до наших бійців, проїхали майже всю лінію перетину, були фактично на «нульовці» – в Авдієвці, а також в Краматорську, Слов’янську. Крім того, з проектом «Артерія» вони виступали на фестивалях «Ї», «Файне місто»,  «Книжковий Арсенал»: «Тут є і мелодекламація, і хіпхопоподібна начитка, і музична складова доволі потужна, бо Борис Севастьянов — людина з консерваторською освітою, і вміє все це поєднувати», — зазначає Дмитро. Отже, проект розвивається і дихає навіть попри відстань Київ-Харків.

Олег Коцарєв розповів, що з Дмитром Лазуткіним вони познайомилися майже 20 років тому в Ірпені на семінарах творчої молоді. Тоді молодий поет Лазуткін був майже повністю відданий любовній ліриці.  Але з-посеред всіх його вирізняло те, що за спиною мав «сувору» металургійну освіту – інженер за фахом, Дмитро навіть рік пропрацював за спеціальністю на заводі. До того ж, в ті часи він вже займався єдиноборствами, які  згодом і привели його до спортивної журналістики: «Я завжди себе відчував більше поетом. А спортивна журналістика – це поєднання моїх спортивних захоплень і роботи зі словом. І це весело. Крім того, в спорті можна реалізовуватися, а можна поетизувати і додавати пафосу. Наприклад, у мене є вірш, присвячений останньому бою Кличка і Джошуа — ролик на цей вірш показували на Інтері, він має близько 100 000 переглядів на Ютубі».

Цікавими та неочікуваними були і питання за залу: одна з гостей запитала Дмитра, про що він говорив на Кубі з кубинськими та африканськими дівчатами, про яких йдеться в «Добрих піснях про поганих дівчат». Дмитро не розгубився: «Я не знаю іспанської – про що я міг говорити з ними? Вочевидь, не про весілля. Запитання шикарне, і я згодом прочитаю вірш, який буде відповіддю на це». І додав: «Попри те, що я не знаю іспанської, я дуже класно спілкувався на Кубі з одним барменом. У барменів завжди історії цікаві – вони і психологи, і співрозмовники дуже класні. А він до того ж ще був бронзовим призером чемпіонату Куби з боксу».

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Це про нього ви писали, що найбільш п’яні дівчата дістаються барменам?» — одразу з’явилось наступне запитання, на яке Дмитрові довелось, сміючись, давати пояснення, що мова зовсім не про кубинського бармена, який виявився в більшій мірі філософом, ніж ті бармени, котрим «дістаються найкращі дівчата»: «Приємно, що ви цитуєте знакові речі, які для мене є важливими і приємними», — подякував Дмитро шанувальниці.

На запитання про те, як він знаходить персонажів, Дмитро відповів, що персонажі самі приходять до  нього: «В цьому є магія. Іноді навіть відьми залітають у вірші, але це вже інша історія». І пожартував, що таким же дивним чином в «книгу про поганих дівчат» потрапив і Олег Коцарєв.

А наприкінці поділився творчими планами: «Я думаю, що в мене ще буде колись така собі гібридна книжка. Гібридна не як війна, а як література – там будуть оповідання і поетичний цикл. І тексти будуть страшні і сильні».

Єлена Дорофієвська, прессекретар НСПУ

____

Проект «Майстри слова» започаткований у 2019 році спільно Національною спілкою письменників України та Національним музеєм літератури України. Керівник проекту — Юлія Бережко-Камінська, секретар НСПУ по роботі з молоддю.