Листа про походеньки Ван Гога і Гогена по борделях продали за $236 тисяч

Це найбільш значущий документ, написаний ван Гогом, який все ще залишався у приватних колекціях.

Лист, у якому художники Вінсент ван Гог і Поль Гоген описували свої пригоди в борделях, був проданий на аукціоні Дрюо в Парижі за 236 тисяч доларів. Про це повідомляє 5.ua з посиланням на BBC.

Лист, який художники написали своєму товаришу, французькому живописцю Емілю Бернарду, датований 1-2 листопада 1888 року, тобто за кілька тижнів до нервового зриву ван Гога та відомого епізоду з відрізанням вуха. Ван Гог і Гоген описали у ньому своє життя та роботу в місті Арль у Франції, де вони разом працювали на орендованій квартирі.

“А тепер про щось цікаве для тебе – ми пройшлися по борделях, і схоже, ми будемо туди скоро ходити на роботу, – пише Вінсент ван Гог, – Наразі Гоген працює над зображенням кафе, яке я теж малював, але з фігурами, поміченими в борделях. Це обіцяє стати прекрасною роботою”.

Попри те, що лист адресовано їхньому другу, ван Гог і Гоген ведуть у ньому своєрідну переписку, в якій діляться враженнями від спільної роботи. Ван Гог називає Гогена “недоторканою істотою з інстинктами дикого звіра”.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“З Гогеном, кров і секс переважають над амбіціями”, – додає ван Гог.

В амстердамському музеї ван Гога, де лист будуть демонструвати із жовтня 2020 року, стверджують, що це єдина відома переписка митця з іншим художником. Як кажуть у музеї, “це найбільш значущий документ, написаний ван Гогом, який усе ще залишався у приватних колекціях”.