Львівській бібліотеці передали раритетний стародрук

Фондове зібрання Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника поповнилося новим цінним експонатом — рідкісним примірником книги «Часослов (Молитвослов)», виданим в Успенській Лаврі Почаєва 1861 року.

Як повідомляє dyvys.info, раритетний стародрук бібліотеці передали працівники СБУ.

«Книгу у вересні 2019 року двоє мешканців Тернопільщини намагалися вивести у Польщу, для подальшої реалізації книги іноземним колекціонерам. Зловмисники планували переправити «Часосолов» контрабандним способом, приховавши його від митного контролю у особистих речах. Його у тернополянина вилучили на пункті пропуску «Шегині», – йдеться в повідомленні.

«Часослов» надруковано старослов’янською мовою 1861 року друкарнею Успенської Лаври Почаєва. Книга містить 329 аркушів тексту у шкіряній палітурці. Тест видання прикрашений гравюрами. За висновками експертів, воно є цінним зразком книгодрукарського мистецтва.

Суд визнав обох махінаторів винними у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 15, ч.2 ст. 201 Кримінального кодексу України. Ініціатора оборудки засуджено до п’яти років позбавлення волі із звільненням від відбування покарання з випробуванням.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.