Любитель поглузувати над українською мовою відсторонений від ведення телеефірів

В’ячеслава Соломку, який працює телеведучим на каналі “Київ”, відсторонили від ведення ефірів. Причиною стало висміювання Соломкою української мови у тіктоці. Інцидент обурив мережу, на що телеканал був змушений відреагувати.

З цього приводу tv.kyiv.media оприлюднив відповідну заяву, текст якої публікуємо нижче.

ПОЗИЦІЯ ТЕЛЕКАНАЛУ «КИЇВ» ЩОДО TIKTOK-ВІДЕО ВЕДУЧОГО «КИЇВ. РАНОК»

Телеканал «Київ» ознайомився з відео, оприлюдненими в соціальній мережі TikTok, за участю ведучого програми «Київ. Ранок» В’ячеслава Соломки.

У ході службового розслідування, ініційованого керівництвом телеканалу, було з’ясовано, що створення та запис серії відео про українську мову – це ініціатива виключно В’ячеслава Соломки. Телеканал не має жодного відношення до створення цих відео.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

На своєму Facebook автор приніс свої вибачення. Він запевняє, що не мав на меті образити почуття людей. Відео, у якому в жартівливій формі порівнюються слова української та російської мов, не мало на меті висміяти українців чи українську мову. Відеозапис мав виключно розважальний характер.

Усі ці відео були розміщені лише на власній сторінці у TikTok В’ячеслава Соломки. Також повідомляємо, що вони не були розміщені на сторінці телеканалу «Київ».

Оскільки відео були записані в офісі телеканалу «Київ», а на одному із них фігурувала продюсерка програми «Київ. Ранок» Наталія Дубовик, ми вважаємо за потрібне принести свої вибачення перед усіма, кого могли образити ці записи.

В умовах гібридної інформаційної війни, а також військової агресії на Донбасі, яку веде Російська Федерація проти України, невдалі жарти щодо української мови, її окремих слів чи фонетики є недоречними.

Ми також усвідомлюємо негативну моральну сторону цих відеозаписів. Відзняті кадри зачіпають чутливу тему для багатьох українців і можуть трактуватися двозначно, що мав передбачити автор цих відео.

Тому поки В’ячеслава Соломку відсторонено від ведення ефіру.

В інформаційній політиці наш мовник чітко притримується виключно проукраїнської позиції. Ми – один із небагатьох українських телеканалів, який проводить мовлення українською на всі 100%. Усі наші ведучі, зокрема й В’ячеслав Соломка, ведуть свої програми тільки українською. Дякуючи тому, що наш телеканал веде відкрите супутникове мовлення, ми подекуди отримуємо відгуки глядачів з окупованих територій, які вдячні нам за те, що ми одні з небагатьох українських каналів, які залишилися на супутнику, показуємо альтернативу.

Зауважимо, що в ефірі телеканалу «Київ» немає програм російською мовою. Наш телеканал обрав чітку проєвропейську позицію, ми транслюємо абсолютно нові сенси. Київ – це європейська столиця. Ми – єдиний телеканал України, який займається євроінтеграцією киян у своєму контенті. Зокрема – транслюючи європейські серіали, які відрізняються від російських своїм набором цінностей та повагою до глядача.

Абсолютно проукраїнським є також позиціонування іншого нашого мовника – «Радіо Київ – 98 FM». Ще в травні 2019-го наша радіостанція повністю відмовилася від російськомовних пісень, транслюючи у своєму ефірі виключно кращу західну музику та українськомовні пісні сучасних артистів. Ми, фактично, єдина радіостанція, що надає ефір молодим виконавцям, які творять європейську музику.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.