Любко Дереш пообіцяв пригальмувати з темою наркотиків у своїх творах

28 січня в Національному музеї літератури України, в рамках спільного зі Спілкою письменників проекту «Майстри слова», відбулася зустріч з відомим сучасним українським прозаїком Любком Дерешем.

Спілкувалися про особливості творчої роботи Любомира, про його книги, зокрема, про роман «Спустошення», про комунікацію з видавцем і читачами, про те, як сьогодні можна дійти до читача молодому літератору, про щасливу зірку і долю, і навіть про те, чому так багато персонажів творів Дереша вживають легкі наркотики, пише Юлія Бережко-Камінська, секретар НСПУ по роботі з молоддю на сайті Спілки.

Особливою і непростою темою стали роздуми про майбутнє, про його варіанти розвитку, описані в «Спустошенні», і про те, що можна чи не можна вважати природним і штучним еволюційним шляхом.

“Любомир, як і його творчість, високо інтелектуальні, потребують готовності зануритися в якийсь паралельний світ, який вибиває з повсякденності. Разом із тим не все написане викликає відгук і сприйняття. На мою думку, читати ці книги потрібно морально зрілим людям, які вже мають сталі погляди на життя, свою чітку позицію, а не тим, у кого тільки формується світогляд. Боюсь, що, занурившись у середовище, яке описує письменник, не всі з нього можуть вийти без певних змін. Питання в тому — якими будуть ці зміни?”, – пише Бережко-Камінська.

“Після зустрічі в мене залишилося відкритим питання: деякі письменники в усьому світі стають своєрідними дослідниками того чи іншого середовища, і це далеко не монастирі, як розумієте. Література частіше звертає увагу на прояви людських слабкостей, жорстокостей, маргінальності, крайніх станів, божевілля і на різні злочини. І навіть високі пориви душі найчастіше йдуть поруч із великою підлістю. Автори досліджують ті глибини, на які не завжди охочі люди спускатися особисто. Тим не менше ця сторона життя для багатьох є цікавою, бо відмінна від власної. Це може бути будь-що: життя бомжів, різних волоцюг, злодіїв у законі тощо”, – наголошує вона.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

“Особисто для мене стали дуже знаковими слова Любомира про те, що в його наступних творах герої не вдаватимуться до входження в особливі психічні стани через різні нездорові препарати, а знаходитимуть інші, нехай і складніші, шляхи, які виводять на нові дороги. Я чекатиму на ці книги, Любомире”, – наголосила Бережко-Камінська.