Літературну премію імені Джозефа Конрада отримала Вікторія Амеліна

Літературну премію імені Джозефа Конрада-Коженьовського цього року отримала Вікторія Амеліна. Про це повідомляє chytomo.com.

Вікторія Амеліна (1986) — письменниця, членкиня Українського ПЕНу.

У 2014 році Вікторія Амеліна дебютувала у літературі з романом «Синдром листопаду, або Homo Compatiens», що вийшов у видавництві «Discursus». Передмову до дебютного роману написав Юрій Іздрик. Роман увійшов у десятку рейтингу «ЛітАкцент–2014». У 2014 вона стала лауреаткою національної премії «Коронація Слова» за лірику. У 2015 призупинила кар’єру в IT заради письменницької роботи.

У 2017 році вийшов її роман «Дім для Дома», що увійшов до коротких списків премій ЛітАкцент року та премії Міста Літератури ЮНЕСКО, літературної премії Європейського Союзу. Цього року вийшла її книжка для дітей «Е-е-есторії екскаватора Еки». Також Вікторія Амеліна співзасновниця Нью-йоркського літературного фестивалю.

Додамо, на Премію імені Джозефа Конрада письменницю номінував портал Читомо. Лауреатка отримає 3000 євро (від Польського Інституту у Києві) і піврічну стипендію Gaude Polonia (від Партнера Премії – Національного центру культури).

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Під час своєї промови Вікторія Амеліна повідомила, що як учасниця програми #SolidarityWords, частину грошової винагороди надасть сім’ям українських політв’язнів, зокрема сім’ї Османа Аріфмеметова.

Переможницю визначило польсько-українське журі:

  • Анджей Бєньковський– віцедиректор Національного центру культури (Варшава);
  • Олена Гусейнова– письменниця, журналістка, радіоведуча;
  • Олександра Коваль– директорка Українського інституту книги;
  • Катажина Котинська– україністка, літературознавиця, перекладачка;
  • Роберт Чижевський– директор Польського Інституту у Києві (голова журі);
  • Володимир Цибулько– письменник, перекладач.

Премію імені Джозефа Конрада-Коженьовського заснував Польський Інститут у Києві 2007 року, її вручають раз на два роки, − цьогоріч увосьме. Нагороду присуджують українському письменникові/письменниці віком до 40 років (на момент вручення Премії) за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми, універсалізм послання. Журі, зокрема, звертало увагу на прозову україномовну творчість претендентів, що порушує актуальні теми, змушує до рефлексії, розширює знання про інші культури.

Лауреати Премії: Артем Чех (2019), Катерина Калитко (2017), Софія Андрухович (2015), Таня Малярчук (2013), Наталка Сняданко (2011), Сергій Жадан (2009), Тарас Прохасько (2007).

Нагадаємо, цьогорічними фіналістами були також Павло Коробчук і Катерина Бабкіна.

 

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.