Літературну головоломку розв’язали втретє за 100 років

Головоломку «Щелепа Каїна» придумав перекладач Едвард Поуїс Мазерс, відомий під псевдонімом Торквемада, в 1934 році. Вирішити її досі змогли тільки двоє, але обидва рішення були загублені. Тепер правильно скласти пазл змогла третя людина в світі. Про це повідомляє journalist.today з посиланням на The Guardian.

Головоломка являє собою книгу зі 100 сторінок, розташованих у випадковому порядку. Читачеві пропонується розташувати сторінки в правильному порядку, щоб розкрити злочин, про який йдеться у творі.

Вчені підрахували, що всього існує 32 мільйони різних комбінацій сторінок детективного роману. З моменту публікації головоломки вирішити її змогли лише двоє людей у ​​1930-х роках – містер Сідні-Тернер і містер Кеннеді. Тоді вони виграли всього 25 фунтів стерлінгів. Але саме рішення головоломки відтоді вважалося загубленим.

Три роки тому книга потрапила у власність Фонду Лоуренса Стерна, і одне з англійських видавництв вирішило перевидати головоломку. До запуску приурочили і конкурс з призом в 1000 фунтів стерлінгів (37 тисяч гривень) тому, хто зможе протягом року надіслати правильне рішення загадки. В результаті свої заявки направили 12 учасників, з яких тільки один зміг дати правильну відповідь.

Ним виявився письменник-комік Джон Фіннмор. За його словами, ця головоломка була найскладнішою з усіх, що йому доводилося вирішувати. На рішення головоломки у письменника пішло чотири місяці. Він час від часу звертався до розкладених на ліжку листів, вивчав історію в’язниці Шрусбері, в якій відбувалася дія твору, і переставляв листи в різному порядку.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Рішення головоломки сьогодні тримається «в найсуворішому секреті», щоб таким людям, які наважаться розташувати 100 сторінок у правильному порядку, було цікаво. Представники Фонду Лоуренса Стерна повідомили, що всі рішення можна відправляти їм для підтвердження правильності.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.