Літературна премія Астрід Ліндгрен оголосила переможця

Як передає ukrinform.ua, переможця оголосили у прямому ефірі.

«Жан-Клод Мурлева – чудовий реставратор традицій казки, що зображає як труднощі, так і красу. Час і простір зупиняються у створених ним світах, а загальносвітові теми любові та прив’язаності, вразливості та війни зображені в точному та казковому процесі», – зазначило журі премії.

За словами організаторів, церемонія нагородження відбудеться 31 травня. Цьогоріч премію вручать не тільки Жан-Клоду Мурлеві, а й торішній переможниці, південнокорейській письменниці та ілюстраторці Пек Хіні, яку не змогли нагородити через коронавірусні обмеження.

Загалом цього року на премію були номіновані 263 кандидати із 69 країн – автори, ілюстратори, промоутери. Від України на премію ALMA другий рік поспіль номіновано ілюстраторку Катерину Штанко та письменницю Лесю Воронину.

Жан-Клод Мурлева народився в багатодітній сім’ї мірошника на Півдні Франції. Мурлева впродовж дев’яти років викладав німецьку мову, а потім навчився майстерності клоуна. Його пантоміма «Говоріть мені про кохання» була зіграна більше тисячі разів у Франції і за її межами. З 1997 року він пише книги для дітей і підлітків.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен заснована урядом Швеції 2002 року з метою посилити інтерес до дитячої літератури у світі та зробити її доступнішою для дітей. Премія вручається щорічно. Лауреатами можуть стати письменники, ілюстратори, диктори чи організації з усього світу. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндґрен. На номінування не впливають такі фактори, як обсяг продажів книжок чи попередні нагороди номінанта. Премія не вручається посмертно.

Рішення про висунення кандидатур приймає журі на основі подання різних організацій. Переможця також визначає журі, до складу якого входять 12 осіб: експерти з дитячої літератури, автори, ілюстратори, бібліотекарі та критики. Серед членів журі є також один представник родини Ліндґрен.

 

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.