Леся Українка має завоювати сцену – Забужко

Письменниця Оксана Забужко вважає, що драми Лесі Українки мають стати частиною сучасного театру та кіно.

Про це вона розповіла під час зустрічі з читачами у Житомирі в рамках заходів «Коло Лесі», присвячених 150-річчю Лесі Українки, повідомляє ukrinform.ua.

 

«Леся Українка має у ХХІ століття нарешті завоювати світову сцену. Тобто, свою у цьому сенсі місію я вважатиму виконаною тоді, коли Роб Вілсон у якому-небудь лондонському «Олд Вік» поставить «Кассандру» чи «Камінного господаря» і вона увійде в золотий фонд сучасного театрального репертуару, а ще краще, коли екранізують, тому що її драми надзвичайно кінематографічні і чекають якого-небудь Мела Гібсона», – зазначила Забужко.

За її словами, це важливо для того, коли письменник за кордоном представляє не лише себе, а свою культуру і пояснює, звідки він, і що за ним стоять потужні автори, які писали раніше.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

«Я просто з усією щирістю і переконаністю запрошую всіх до читання і перепрочитання отих 20 драм (Лесі Українки – ред.), про які рідко і в школі розповідають, до постановки, сподіваюся, на сцені цього театру (Житомирського академічного українського музичного-драматичного театру ім. І.Кочерги), до дискусій, до обговорень», – додала письменниця.

У Житомирі відбулася також прем’єра моновистави «Розмова» львівського «Театру у кошику» за мотивами однойменного оповідання Лесі Українки. Її режисер Ірина Волицька, а роль зіграла Лідія Данильчук.

Як повідомлялося, 29 січня Президент Володимир Зеленський підписав Указ про відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки (25 лютого 2021 року) на державному рівні.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.