Легендарна “Червона Рута-89” оживає: гід програмою фестивалю та експозицією доповненої реальності

Вересень 1989 року став переломним моментом для формування нової української музики та культури. За неймовірним збігом обставин та завдяки старанням творчої молоді було організовано масштабну подію – музичний конкурс “Червона Рута”. Про це пише suspilne.media.

Його суто український формат кинув виклик радянській системі та став поштовхом для її руйнування. На ньому вперше зі сцени пролунав заборонений гімн “Ще не вмерла Україна”, а багато молодих музикантів відкрили себе світу і згодом почали новітню історію культури незалежної України.

Через 32 роки з тих подій і до 30-річчя проголошення Незалежності у Чернівцях 24—26 вересня відбудеться тематичний фестиваль та презентація AR-додатку RUTA, завдяки якому можна стати частиною легенди.

Червона Рута, 1989 рік.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Доповнена реальність

У Чернівцях презентують проєкт “Квітка надії”, який створює ретроспективну розповідь про атмосферу “Червоної рути-89”. Завдяки підтримці Українського культурного фонду та за участі громадської організації “Культурна платформа Закарпаття” й комунального підприємства “Парк Жовтневий” розроблено план абсолютно нового для України формату – експозиції просто неба з використанням доповненої реальності.

Розробники від Sensorama Lab створили додаток для телефонів для взаємодії з інтерактивними мапами, які розташовані по Чернівцях. AR-елементи будуть знаходитись у локаціях, де проходила “Червона Рута-1989”. Також у місті будуть спеціальні показники, що вестимуть у парк “Жовтневий” – місце основної експозиції. Елементи доповненої реальності активуватимуться при наведені на них камери: у смартфоні оживатимуть учасники й таємниці фестивалю “Червона Рута”.

Для автентичного українського фестивалю у 1989 році організатори створили власний прапор та розробили концепцію. На стязі зобразили три кольори: червоний, чорний та білий. Кожен з них відповідав окремому напрямку музики на фестивалі. Червоний колір обрано символом любові, спокуси та романтики, що є проявом попмузики. Для рок-напряму обрали чорний – колір нескорених бунтівників, війни, землі та чоловічого духу. Білий же колір символізував чистоту і ніжність кобзарської пісні.

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.