Лауреати премії імені Дмитра Нитченка 2022 року – Ірен Роздобудько, Олександр Алфьоров і Тарас Кремінь

Лауреатами премії імені Дмитра Нитченка 2022 року стали Ірен Роздобудько, письменниця, журналістка, Олександр Алфьоров, український історик,  ведучий радіо «Культура» (Українське радіо), громадський та політичний діяч, науковий співробітник Інституту історії України НАН України, і Тарас Кремінь, науковець, громадський діяч, Уповноважений із захисту державної мови (мовний омбудсмен).

Ірен Роздобудько

Олександр Алфьоров

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Тарас Кремінь

Премія імені Дмитра Нитченка — відзнака, яку щороку присуджують до дня народження письменника (21 лютого) за пропаганду українського слова. Нагорода заснована 2000 року Лігою українських меценатів та родиною Дмитра Нитченка (Австралія).

Серед її лауреатів ті, хто справді активно пропагує українську книгу та захищає друковане слово: рецензенти, журналісти, видавці, бібліотекарі, працівники книготоргівлі, артисти, письменники, науковці й меценати з усієї України.

Президент Ліги українських меценатів Володимир Загорій сказав: «Ця премія надається за пропаганду української книжки і за цей час стала справді помітною в Україні. Люди, які її одержують, віддають багато сил обороні українського друкованого слова, популяризації національної літератури, у кожного в цьому розумінні — свій авторитетний послужний список».

Дмитро Нитченко (літературний псевдонім Дмитра Ніценка) — український літературознавець, письменник, мемуарист, редактор, літературний дослідник, педагог, громадський діяч, меценат, що жив і працював у Австралії.

1949 року Дмитро Нитченко разом з родиною переїхав до Австралії: працював у каменоломнях, на електростанції, а у вільний час вивчав англійську мову, і писав свої твори рідною мовою, багато з яких після Незалежності були перевидані в Україні. Протягом кількох десятиліть працював учителем та директором українських суботніх шкіл у Мельбурні. Викладав, писав програми, інспектував, довівши кількість цих шкіл до 55 з 2 000 учнів. Заснував і очолював Літературно-мистецький клуб імені Василя Симоненка. Як член Об’єднання українських письменників «Слово» керував австралійською філією цієї організації. Очолював Українську Центральну Шкільну Раду в Австралії.

Прес-служба Ліги українських меценатів