Лауреатом премії «За свободу думки» імені Сахарова стала опозиція Білорусі

Лауреатом премії  «За свободу думки» імені Андрія Сахарова в 2020 році стала опозиція Білорусі, яка представлена Координаційною радою та ініціативою «хоробрих жінок», діячами політичного та громадянського суспільства. Про це 22 жовтня повідомив detector.media з посиланням на Європарламент.

Лауреата обрала конференція голів Європейського парламенту, після чого президент ЄП Давід Сассолі оголосив рішення в пленарній залі Брюсселя. «Дозвольте привітати представників білоруської опозиції за їх мужність, стійкість та рішучість. Вони стояли й досі залишаються сильними перед набагато сильнішим супротивником. На їхньому боці є щось, що груба сила ніколи не може перемогти – і це правда. Тож моє послання для вас, шановні лауреати, полягає в тому, щоб ви лишалися сильними й не кидали свою боротьбу. Знайте, що ми поруч з вами», – сказав він.

Демократична опозиція в Білорусі представлена Координаційною радою та ініціативою «хоробрих жінок», діячами політичного та громадянського суспільства, а саме:

  • головна кандидатка від опозиції Світлана Тіхановська;
  • лауреатка Нобелівської премії, білоруська та українська письменниця Світлана Алексієвич;
  • музикантка та політична активістка, керівниця штабу знятого з виборів кандидата в президенти Віктора Бабарика Марія Колесникова;
  • політичні активістки Вероніка Цепкалота Ольга Кавалкова;
  • відеоблогер і політв’язень Сергій Тіхановський;
  • юрист правозахисного центру «Вясна» Алесь Беляцкий;
  • активіст Сергій Дилевський;
  • засновник телеграм-каналу Nexta Степан Путило;
  • політв’язень і кандидат у президенти на виборах 2010 року Микола Статкевич.

Вручення нагороди відбудеться 16 грудня, під час церемонії в Європейському парламенті.

Крім того, Європарламент 21 жовтня прийняв нові рекомендації, які вимагають всебічного перегляду відносин ЄС з Білоруссю.

Реклама

Ви досі не підписані на телеграм-канал Літгазети? Натисніть, щоб підписатися! Посилання на канал

Нагадаємо, комітети Європарламенту із закордонних справ та розвитку 12 жовтня обрали фіналістів премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова в 2020 році. Ними стали: демократична опозиція в Білорусі, активісти організації Guapinol та Берта Касерес у Гондурасі та Наджиб Муса Міхаєл, архієпископ міста Мосул (Ірак).

Передплатіть «Українську літературну газету» в паперовому форматі! Передплатний індекс: 49118.

Передплатіть «Українську літературну газету» в електронному форматі: https://litgazeta.com.ua/peredplata-ukrainskoi-literaturnoi-hazety-u-formati-pdf/

“Українську літературну газету” можна придбати в Києві у Будинку письменників за адресою м. Київ, вул. Банкова, 2.